Ministarstvo anketira zaposlene o štrajku

BEOGRAD, 22. oktobra 2010. (Beta) - Zaposlenima u pravosuđu u petak se dele anketni listići Ministarstva pravde u kojima treba da se izjasne da li će i dalje strajkovati ili ne, izjavila je sekretarka Sindikata pravosuđa Srbije Slađanka Milošević i optužila Ministrstvo za nazakonit pritisak na zaposlene.

"Štrajk vodi Sindikat pravosuđa Srbije i poslodavac nema prava da se meša u organizaciju štrajka. Podnećemo Ustavnom sudu Srbije ustavnu žalbu za kršenje naših prava", kazala je sekretarka sindikata Slađanka Milošević agenciji Beta.

Ona je odbacila tvrdnju Ministrstva da je Sindikat pravosuđa odbio pregovore i naglasila da nije bilo poziva.

Ministarstvo pravde je kasno sinoć pozvalo zaposlene u pravosuđu da prihvate ponudu za povećenje zarada za više od 40 odsto i vrate se na posao i najavilo da će Vlada Srbije "preduzeti sve zakonom predviđene mere koje će omogućiti nesmetan rad sudova".

Prema njenim rečima, i dalje štrajkuje najveći deo od 11.800 hiljada zaposlenih u sudskoj administraciji. Oni štrajkuju od 11. oktobra uz minumum procesa rada koji su utvrdile starešine sudova i javni tužioci u dogovoru sa predstavnicima sindikata. Rade se predmeti koji su već započeti i hitni slučajevi.

Pogledajte još