Burazeri rade kao „švajcarac“

Predsednica Saveta za borbu protiv korupcije Verica Barać ocenila je da su u Srbiji, uz razvoj antikorupcijskih inicijativa, još uspešnije razvijani i unapređivani mehanizmi korupcije. „Osnovni antikorupcijski zakoni se primenjuju već nekoliko godina, institucije osnovane za primenu zakona takođe imaju nekoliko godina iskustva. To bi moralo da znači da su uspostavljena određena pravila kojih vlast mora da se pridržava, i stvoreni makar neki instrumenti da bi građani mogli da je kontrolišu, ili makar da jasnije vide kako vlast vrši poverene poslove“, navela je Barać u blogu na portalu Argus. 

Ona je, međutim, ocenila da se malo šta promenilo nabolje a da su koruptivni mehanizmi unapređeni. Primer na kome se veoma dobro vide dometi u borbi protiv korupcije je koncesija na izgradnju puta Horgoš−Požega, jer ona, kao jedan od najvećih poslova države u narednih 30 godina, ima u sebi rešenja iz mnogih drugih korupcijskih slučajeva. Ovaj posao bi se mogao posmatrati kao usavršena korupcija, jer kako su se razvijale antikorupcijske inicijative, tako su unapređivani i koruptivni mehanizmi. Na primeru koncesije, moglo bi se pokazati da su ovi drugi unapređeni sa mnogo više uspeha, ocenila je Barać. 

Ona je, pored ostalog, ukazala da izgradnja leve trake od Horgoša do Beške košta koliko se sada zaradi od putarine za tri godine, a da obaveze vraćanja međunarodnih kredita koji su uzeti za izgradnju puta na kome će koncesionar ubirati putarinu, ne prelaze na koncesionara, već ostaju državi, odnosno poreskim obveznicima. Obaveze po ovim kreditima se procenjuju na oko 120 miliona evra, koliko iznose i obaveze države putarima za neplaćene, a urađene poslove. U ovaj dug verovatno spadaju i obaveze za razna asfaltiranja pred izbore, kao neka vrsta predizbornog harača, deo strategije da se ostane na vlasti, jer ako se za njih ne glasa, i oni više ne budu važan koalicioni partner, dugovi će ostati neplaćeni, jer u ovim poslovima ništa nije valjano − ni ugovori, ni ugovorne strane, ni nadzor, ni količine ni kvalitet − sve je deo burazerske pogodbe na štetu trećeg, tj. građana. Kao neka mutirana piramidalna štednja, navela je predsednica Saveta.(„Pregled“)

Pogledajte još