Kritičan trenutak za hapšenje Mladića

NJUJORK/BEOGRAD, 22. oktobra 2010. (Beta) - Položaj ratnog komandanta bosanskih Srba Ratka Mladića, posle 15 godina skrivanja jako je oslabio, njega sada čuva samo šačica vernih ljudi, i on je "zreo za hapšenje", piše dnevnik Njujork tajms, pozivajući se na istraživače i Mladićeve bivše saradnike.

Međutim, zbog omekašanog stava nekoliko evropskih zemalja o tome da li njegovo hapšenje treba da bude uslov za napredak Srbije na putu ka Evropskoj uniji, dovodi se u pitanje da li će "najtraženiji osumnjičeni ratni zločinac u Evropi" ikad biti izveden pred lice pravde, navodi list.

"Zbog ovog razvoja događaja sada je kritičan trenutak ne samo u potrazi za Mladićem, nego takođe i u često mučnim evropskim nedoumicama o tome koliko treba podsticati potragu za njim u svetlu duboko suprotstavljenih prioriteta", piše list.

Tokom godina pritisak Evrope za hapšenje Mladića je jačao i slabio, podseća Njujork tajms i dodaje da je za to vreme on dobijao vitalnu pomoć od srpskih vojnih snaga i nekoliko bivših vlada, mada se o tome malo znalo.

Pogledajte još