Zatrovan brak opasan za srce

Zatrovan brak, u kome se partneri sve više udaljavaju, a zatim počnu da mrze jedno drugo, u bukvalnomn smislu ugrožava zdravlje, a često izaziva i srčana oboljenja kod oba partnera

Naučnici tvrde da  stres zbog pogoršanih odnosa do ozbiljnih razmera donosi rizik da jedan, a neretko i oba partnera zatraže pomoć kardiologa.

Ono što se lagano "kuva" u organizmu oba partnera je stres, dobro poznat izazivač srčanih problema, kao obavezni pratilac poremećenih odnosa.

U studiji koja je rezultat praćenja zdravstvenog stanja 9.011 britanskih državnih službenika, većinom u braku, 34 odsto onih koji su u izuzetno u lošim odnosima s bračnim partnerom, najverovatnije mogu očekivati da u toku 12 godina poremećenih odnosa dožive srčani napad ili neku drugu srčanu tegobu. 

Studija, objavljena ovih dana u britanskom stručnom časopisu "Arhiv interne medicine", zapravo je nastavak nekih ranijih istraživanja o zdravstvenim problemima "usamljenika" i onih u bliskim odnosima. U istraživanju, naučnici su se usredsredili na kvalitet braka i druge bliske odnose.

"Ono što smo zaključili glasi: O.K, biti u braku je uglavnom dobra stvar ali budite oprezni kad se odlučujete za osobu s kojom stupate u brak jer je kvalitet odnosa od ključnog značaja" - upozorio je profesor Roberto de Volji, istraživač sa londonskog Univerzitetskog koledža.

U toku istraživanja od ispitanika zatraženi su detalji kako se nose sa problemima zatrovanog braka?

Profesor De Volji je rekao da su članovi njegovog tima testirali učesnike kako bi ustanovili da li oni sa izuzetno lošim odnosima pokazuju bilo kakve biološke znake stresa koji bi mogao da ugrozi srce. Otkrivene su upale i povećan nivo hormona stresa.

Drugo, nedavno istraživanje, takođe se bavilo kvalitetom odnosa, ali je pokazalo gotovo suprotne rezultate. Nije otkrivena povezanost između bračnog neprijateljstva i rizika srčanih oboljenja ili prerane smrti.

Ali u toku 10-godišnjeg istraživanja ustanovljeno je da žene koje u toku bračnih razmirica ćute spadaju u grupu povećanog rizika da napuste ovaj svet znatno pre dama koje izražavaju svoja osećanja u toku svađe. A ono što je posebno značajno za muškarce jeste činjenica  da su u braku, jer je ustanovljeno da oženjeni muškarci imaju manje izgleda da umru posle žestoke svađe sa suprugom od neoženjenog u čvršćoj ili labavijoj vezi.

Rezultati ovih istraživanja na blizu 4.000 žena i muškaraca objavljeni su ovog leta u stručnom časopisu "Psihosomatska medicina".

U istraživanju profesora De Voljija ustanovljeno je da su žene i muškarci u zatrovanom braku gotovo istovetno izloženi riziku. Dobrovoljci su u upitniku ocenjivali osobu koja im je izuzetno bliska kroz nekoliko kriterijuma. Jedno od pitanja bilo je "do kog stepena im ta osoba zadaje brigu, izaziva probleme i stres"?

Pitani su, takođe, o tome da li im ta osoba, kad razgovaraju, uliva poverenje ili se u razgovoru osećaju nelagodno i loše.

U 12-godišnjem periodu, 589 učesnika u istraživanju doživelo je srčani udar ili obolelo od neke koronarne bolesti. Osobe s najvišim negativnim ocenama u upitniku takođe su se našle u grupi "visokog rizika" - čak i kad se uzmu u obzir faktori koji su povezani sa srčanim problemima kao što su preterana gojaznost, visok krvni pritisak i pušenje.

Džejms Kojon, profesor psihologije na američkom Univerzitetu Pensilvanija, koji je takođe istraživao uticaj društvenih odnosa na zdravlje, smatra da De Voljijevi rezultati "imaju intuitivan značaja" ali i ocenjuje da su "ustanovljeni slabi dokazi da loši odnosi u braku ili vezi mogu izazvati srčano oboljenje".

"Treba li osobama koje se nalaze u zatrovanoj vezi da preporučujemo terapiju? Oni, možda, imaju drugih razloga za lečenje ali ne vidim osnovu da se terapiji podvrgnu da bi izegli eventualni srčani napad zbog bračnog stresa" - zapitao se profesor Kojon.

Okončati loš brak takođe nije odgovor, smatra on u izjavi za AP, iznoseći podatke koji kazuju da i neoženjene i neudate osobe takođe mogu biti izložene riziku.

(FoNet)

Pogledajte još