Nova pravila na Beogradskoj berzi

Upravni odbor Beogradske berze usvojio je novi Pravilnik o listingu u kotaciji Berze, Pravilnik o tarifi i Pravila poslovanja koji će, pošto su dobili saglasnost Komisije za hartije od vrednosti, stupiti na snagu 15. oktobra. 

Pravilnikom o listingu i kotaciji Beogradske berze bliže se utvrđuju uslovi, način i postupak prijema, privremena obustava trgovine, isključenje hartija od vrednosti i drugih finansijskih instrumenata sa berzanskog tržišta, objavila je Berza. Takođe se tim Pravilnikom utvrđuje dokumentacija koja se podnosi uz zahtev za prijem hartija od vrednosti i drugih finansijskih instrumenata na tržište, kao i druga pitanja u vezi prijema i isključenja hartija od vrednosti sa listinga Berze. 

Novim Pravilnikom o tarifi Beogradske berze utvrđuju se jednokratne, godišnje i mesečne naknade, provizije, naknade za usluge posebnih izveštaja o trgovini i ostale naknade. Istovremeno se novim Pravilima poslovanja utvrđuju poslovi koje obavlja Berza, uslovi i način obavljanja poslova na Berzi, uslovi i način obavljanja poslova članova, vrste i uslovi trgovine hartijama od vrednosti i drugim finansijskim instrumentima. Pravilima se uređuju i uslovi i način prijema hartija od vrednosti i drugih finansijskih instrumenata na listing berze, povlačenja i brisanja sa listinga i druga pitanja u vezi sa radom Berze.(„Pregled“)

Pogledajte još