Uspešno završen prvi pozorišni festival sa LGBTIQ+ tematikom u Beogradu u organiznaciji Hartefakt fonda

Hartefakt fond je, od 10. do 14. septembra, u saradnji sa različitim partnerima, na nekoliko lokacija u Beogradu uspešno organizovao prvi Beograd Prajd Pozorišni Festival.

Tokom pet festivalskih dana izvedena su tri igranja predstava koja se bave LGBTIQ+ tematikom, kao i dve panel diskusije na teme uloge pozoršnih i izvođačkih umetnosti u osvajanju i ostvarivanju ljudskih prava LGBITQ+ zajednice.

Festival je 10. septembra otvorila predstava "55 Shades of Gay", u Centru za kultunu dekontaminaciju. Nastala po tekstu Jetona Neziraja, na hrabar i umetnički relevantan način tematizuje život LGBTIQ+ zajednice u lokalnom kontekstu. "55 Shades of Gay" na duhovit način pokazuje kako sama mogućnost zakonom garantovanog ostvarivanja prava na istopolnu zajednicu može da proizvede talas homofobije, kao i njene konkretne ekonomske i mnoge druge posledice.

Istog dana, u prostorijama Civil Rights Defendersa, organizovan je sastanak dramskih umetnika na panel diskusiji pod nazivom "Ne odričem se dijaloga". Biljana Srbljanović (dramska književnica i profesorka na Fakultetu dramskih umetnosti) i Jeton Neziraj (dramski pisac), razgovarali su o odnosima Kosova i Srbije, mogućnostima za umetničku i kulturnu razmenu, neophodnost međujezičkih razmena i važnosti promovisanja LGBTIQ+ tema kroz pozorišne umetnosti.

Dvanaestog septembra u Prajd info centru organizvovana je panel diskusija pod nazivom, "Pozorišne i izvođačke prakse kao vid borbe za LGBTIQ+ prava". Razgovor sa članovima trupe Different Translation (Antonio Minino, režiser i glumac, Dejvid Stalings, pisac i glumac, Kija Rodžers, dizajnerka sveta i Mel Haus, glumica), moderirlala je Mina Ćirić, koja je sa gostima razgovara o tome šta je danas LGBTIQ+ pozorište, čemu ono služi i na koji način može doprineti poboljšanju života i prihvatanja LGBTIQ+ zajednice, kako u društvu u kome živimo.

Trinaestog septembra, u Narodnom pozorištu u Beogradu, gostovala je predstava "Gypsy Queen". Zanimljiv komad iz Mančestera, autra Roba Varda, tematizuje nekoliko problema s kojima se homoseksualci susreću u sportu. Isprepletavši živote dva boksera, kroz prizmu njihvog suočavanja sa sopstvenim identitetom, "Gypsy Queen" ne propušta da ukaže na sve posledice koje odrastanje u jednom toksičnom, maskulinom društvu mogu imati na pojedinca.

Festival je, 14. septembra, na ceni Narodnog pozorišta, zatvorila predstava "The Baby Monitor", autora Dejvida Stalingsa, u režiji Antonija Minina. Suprostavivši heteroseksulana, homoseskulanom paru sa detetom, predstava iz različitih uglova pokušava da sagleda kompleksno iskustvo kroz koje istopolni parovi prolaze. "The Baby Monitor", na sličnom tragu kao i "55 Shades of Gay", ukazuje na raskorak između pravne legislative i svakodnevice s kojom se članovi LGBTIQ+ zajednice sreću.

Relizovanje prvog festivala sa LGBTIQ+ tematikom omogućila je podrška Ambasade Sjedinjenih Američkih Država, Ambasade Švajcarske i Ambasade kraljevine Holandije.

Izvor: Promo
Foto: Promo

Pogledajte još