Očekuje se razgovor sindikata i vlade o Zakonu o PIO

BEOGRAD, 25. oktobra 2010. (Beta) - Razgovor predstavnika sindikata i Vlade Srbije o izmenama Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju, koje su povučene iz skupštinske procedure, neće početi danas kako je najavljeno, izjavila je predsednica Asocijacije slobodnih i nezavisnih sindikata Ranka Savić.

Sindikati su odredili predstavnike za radnu grupu, a posle podne će se znati kada će biti sastanak sa Vladom, rekla je Savićeva agenciji Beta.

Dodala je da sindikati očekuju i sastanak sa predstavnicima Međunarodnog monetarnog fonda koji danas počinju zvanične razgovore o reviziji kreditnog aranžmana sa Srbijom. Prema oceni Savićeve taj sastanak bi mogao da bude održan u sredu.

Sindikati zahtevaju da se u Zakon o PIO ugradi zaštitna klauzula po kojoj prosečna penzija ne bi mogla da padne ispod 60 odsto prosečne plate. U sadašnjim izmenama, usaglašenim sa MMF-om nema zaštitine klauzule već postoji samo formula usklađivanja penzija.

Kako saznaje agencija Beta, predstavnici Vlade traziće u razgovorima sa predstavnicima MMF-a da se u zakon unese odredba da prosečna penzija ne može pasti ispod 55 odsto prosečne plate.

Pogledajte još