U korenu je snaga

Jesen je sezona korenastog povrća, jer nas štiti od kijavice i jača disajne puteve, kaže bečki profesor Hademar Bankhofer. 

Ko želi da se zaštiti od prehlada i da smrša, trebalo bi svakodnevno da pije čašu soka od cvekle. U jelovnik bi trebalo čak često ubaciti cveklu, jer crvena boja betanin deaktivira viruse prehlade i tako štiti od kijavice i kašlja. Aminokiselina betain iz cvekle podstiče razgradnju masnih naslaga u telu. Bečki zdravstveni stručnjak upozorava da bi trebalo obratiti pažnju da cvekle za sok potiču od kontrolisanog biološkog uzgoja. 

Ren i rotkvice najbolje treba jesti sirove, jer tako ulja senfa deluju najjače. Ona napadaju štetne bakterije u ustima, želucu i crevima. Ona su kao pilula za mršavljenje, jer jedan deo masti koje unesemo hranom vežu i odvode preko creva. Zato su ren i rotkvice idealni kao prilozi uz jelo ili nakon kaloričnog obroka. 

Šargarepe bi prema Bankhoferu trebalo jesti najbolje dinstane ili barene sa par kapi maslinovog ulja. Tako se bolje apsorbuju vitamini koji razgradjuju masti. Šargarepe jačaju disajne puteve, mrežnjaču oka i opšti imunitet. I kod stomačnog gripa šargarepe štite stomak i pomažu kod proliva. Recept je jednostavan: skuvate 500 grama šargarepa u litru vode, izpasirate ih, posolite i stavite groždjani šećer i jedete tu kašu preko celog dana. 

Takođe je zdrava i šargarepa. Bogata je folnom kiselinom i magnezijumom i zato je odlično sredstvo za jačanje srca i krvotoka. 

Compress Beograd

Pogledajte još