#FoodPlanet2019: Danas se predstavlja SAD

Treći po redu festival nacionalnih kuhinja „Food Planet“, kојi оrgаnizuјe Udruženje građana “Subsidium”, u saradnji sa kоmpаniјama “Color Media Communications” i “Ninamedia”, a uz podršku Grada Novog Sada – Gradske uprave za privredu, otvoren je 9. septembra na Trgu slobode u Novom Sadu.

Do 30. septembra, tokom 22 dana festivala, svojom nacionalnom kuhinjom, kulturom i tradicijom predstaviće se 20 zemalja, a posetioci festivala imaće priliku da svakog dana od 17.00 besplatno degustiraju specijalitete, uživaju u bogatom kulturno umetničkom programu i bolje se upoznaju sa ukusima i običajima različitih krajeva sveta.

Na centralnom gradskom trgu nalaziće se i izložbene tezge u formi drvenih kućica u kojima će se vršiti prodaja suvenira, rukotvorina, hrane i pića.

Sinoć je pod vedrim nebom u centru Novog Sada održana humanitarna "Večera kod Miletića" na novosadskom Trgu slobode. Ovakav vid okupljanja organizovan je prvi put, i to po modelu "Long table" iz Graca.

Na večeri se okupilo 150 građana koji su na ovaj, simboličan način, pomogli da se sakupi pomoć za Dečije selo iz Sremske Kamenice, na čiju adresu će biti prosleđen sav prikupljen novac.

Večeri su prisustvovali i: Igor Mirović, predsednik Pokrajinske Vlade; Boško Vučurević, predsednik Privredne komore Vojvodine; ambasadorka Libana, Nj.E. gospođica Nada AL AKL; Maja Vučević, supruga gradonačelnika Novog Sada, kao i štićenici Dečijeg sela zbog kojih je događaj i organizovan.

Jedan od ciljeva ovog događaja, osim prikupljanja sredstava u humanitarne svrhe, bilo je i skretanje pažnje na arhitekturu, za šta su posebno zaslužni Gradska kuća i Vojvođanska banka, sa čijeg balkona je održan prigodan muzički program.

Svi prisutni uživali su uz sjajne muzičke odabire solista Opere Srpskog narodnog pozorišta i solistikinje beogradske Opere, Nataše Rašić, u nastupu Novosadskog damskog hora, vokalne grupe Muzika srca”, pa i u izvođenju Jovane Lazić, koja je, takođe, bila jedna od učesnica na humanitarnoj večeri.

Više o tome kako je protekla humanitarna večera možete pogledati OVDE.

Danas od 17 časova bićemo u prilici da upoznamo SAD, a pre konzumiranja njihovih specijaliteta prisutnima će se obratiti i ambasador ove zemlje koji će predstaviti svoju nacionalnu kuhinju i prateći kulturno - umetnički program.

Više detalja i kompletan program pogledajte na linku: http://www.foodplanet.rs/index.html

Pogledajte još