Festival "Slovačke narodne nošnje Slovaka u Srbiji" u subotu u Kisaču

Svečano otvaranje nove Galerije KC Kisač i 4. festival "Slovačke narodne nošnje Slovaka u Srbiji", u organizaciji Kulturnog centra “Kisač”, održaće se u subotu, 21. septembra, s početkom u 18 časova u Kulturnom centru "Kisač“ (Slovačka 22, Kisač).

Festival je od izuzetnog značaja za slovačku zajednicu u Srbiji jer promoviše kulturno, materijalno i nematerijalno nasleđe Slovaka. Festival, takođe, doprinosi očuvanju identiteta slovačke nacionalne manjine u Srbiji, promoviše narodne nošnje i tradiciju Slovaka koja se čuva skoro 300 godina.

Zahvaljujući Gradu Novom Sadu na čelu sa gradonačelnikom, Milošem Vučevićem, i Gradskoj upravi za kulturu Grada Novog Sada uspešno je realizovana dogo očekivana kapitalna investicija - rekonstrukcija i opremanje galerijskog prostora. KC Kisač nije imao svoje prostorije za izložbe. Upravo na festivalu svečano će biti otvoren adaptiran galerijski prostor, koji će biti sastavni deo Kulturnog centra Kisač. Ovo će biti najveća i najbolje opremljena galerija u celoj slovačkoj zajednici u Vojvodini.

Ove godine u okviru programa festivala predstaviće se svetski poznata modna kreatorka Jaroslava Wurll Kocan iz Slovačke republike koja je inspiraciju pronašla upravo u narodnim motivima. Kocanova će u Kisaču predstaviti svoju kolekciju svečanih i balskih haljina Poľana i Slavianka. Ova kolekcija biće predstavljena u Slovačkoj, na reviji Bratislavskim danima mode, nakon čega putuje u Srbiju na festival slovačke narodne nošnje.

Gala program otvara etno mjuzikl Anička i Janíčko. Ovaj scenski nastup prikazuje segmente iz života dvoje mladih ljudi i njihovu ljubav. Nastup je obogaćen savremenim i tradicionalnim slovačkim motivima. Autor je mlada rediteljka i svestrana umetnica Alisa Oravec iz Pančeva, uživo peva Andrea Lačok sa grupom Lego Duo iz Bačkog Petrovca.

U program festivala, ove godine uvršteno je i svečano otvaranje Galerije i to postavkom Slovačka svadba. Ova ekskluzivna izložba predratnih fotografija slovačkih mladih parova iz Bačke, Banata i Srema specijalno je pripremljena za ovu priliku. Selekcija fotografija pripremljena je sa mnogo pažnje, zahvaljujući saradnji KC Kisač i SKIC-a. Ulazak u brak predstavlja novi početak, radost, često i nastanak novog života, što simbolično i ova galerija predstavlja - početak jednog novog poglavlja koji predstoji KC Kisač.

Na festivalu će biti održana i promocija knjige 70 suknieň mala... knjiga o Kisačkim tradicionalnim nošnjama i posvećena je Mariji Petrik koja je poznata po tome što još uvek nije skinula slovačku nošnju. Marija sa puno pažnje i ljubavi svoje nošnje čuva i rado oblači. Zahvaljujući njenom odnosu prema kisačkoj nošnji, prikazaćemo očuvane komade koje do danas nisu izgubile svoju privlačnost.

Program festivala:

15.00 -16.30 časova – oblačenje u nošnje
16.30 časova – spektakl ispred zgrade Kulturnog centra Kisač
17.00 časova - fotografisanje i snimanje učesnika festivala
17.30 časova - otvaranje Galerije dr Ľudevíta Miloša Mičátka, otvaranje izložbe Slovenská svadba

18.00 časova - GALAPROGRAM:

- slovački etnomjuzikl Anička a Janíčko, režija Alisa Oravec
- modna revija kreatorke Jaroslave Wurll Kocan iz Slovačke republike
- revija starih slovačkih narodnih nošnji iz slovačkih sredina u Vojvodini
- promocija fotomonografije nošnji iz Kisača 70 sukieň mala...
- dodela nagrada: Miss festivala i autentične nošnje
- narodno veselje sa grupom Maks iz Selenče i takmičenje u pevanju

Foto: Promo

Pogledajte još