Horgoš - Požega kreće krajem godine

Ministar za infrastrukturu Velimir Ilić izjavio je Tanjugu da je juče Vlada Srbije jednoglasno odobrila da u koncesiono preduzeće za izgradnju autoputa Horgoš−Požega bude uključena i austrijska kompanija PORR. Time je završena i poslednja dilema što se tiče koncesije Horgoš−Požega, jer su sve potrebne odluke donete, rekao je Ilić. "U koncesiono preduzeće uključen je i austrijski PORR i sada nema više nikakvih problema. Koncesija može da krene", kazao je ministar izrazivši očekivanje da će radovi započeti najkasnije do 1. marta sledeće godine. Ilić je, međutim, dodao da bi radovi mogli biti započeti i nešto ranije, "jer se koncesiono preduzeće oglasilo da radovi počnu i krajem godine". 

"Očekujemo da ova koncesija podstakne zapošljavanje velikog broja ljudi na čitavom području i bitno je da je Vlada jednoglasno donela ovu odluku", kazao je on. Nosilac koncesije za izgradnju autoputa Horgoš−Požega je španska kompanija FCC, koja je posao dobila zajedno sa austrijskom firmom "Alpina" na međunarodnom tenderu, okončanom novembra prošle godine. 

Ugovor o koncesiji za izgradnju autoputa Horgoš− Požega Vlada Srbije je 30. marta potpisala sa špansko−austrijskim konzorcijumom, ali je sredinom septembra FCC zatražila odobrenje od Vlade Srbije da ustupi polovinu koncesionih prava PORR−u iz Austrije. Time bi FCC samo tehnički izašao iz konzorcijuma, jer u preduzeću ostaje "Alpina", čiji je vlasnik u međuvremenu postao FCC. Većinski vlasnik kompanije PORR je austrijska država, a ta firma je u konzorcijumu sa još tri kompanije bila drugoplasirana na tenderu za izbor koncesionara za srpski autoput na "Koridoru 10". Koncesija je data na 25 godina, a predviđena je izgradnja leve trake autoputa od Horgoša do Novog Sada duge 106 kilometara, održavanje 68 kilometara autoputa od Novog Sada do Beograda, i projektovanje i izgradnja autoputa Beograd−Požega dužine 148 kilometara. Autoput, prema ugovoru, mora biti završen do 31. decembra 2012.(„Pregled“)

Pogledajte još