DUBROVAČKE LETNJE IGRE U ZAGREBU: Svetski majstori džeza Avišai Koen Trio u Zagrebu

Nakon rasprodanog i hvaljenog koncerta koji su održali na ovogodišnjim jubilarnim 70. Dubrovačkim letnjim igrama, Avišai Koen Trio nastupiće u sredu, 25. septembra u Koncertnoj dvorani Blagoje Bersa na Muzičkoj akademiji u Zagrebu s početkom u 20:00 časovi, a u sklopu programa Dubrovačke letnje igre u Zagrebu koji se organizuje u saradnji s TZ grada Zagreba povodom značajne godišnjice festivala.

Nakon 12 godina, svetski priznati i svestrani džez umetnik Avišai Koen vraća se u Zagreb s najrecentnijim projektom, albumom "Arvoles" koji su kritičari ocenili zanimljivim i raznolikim, albumom kojeg "što više slušate, više volite", a nastupiće u sastavu sjajnog trija za koji je Dan Bergsager, urednik "London Jazz Newsa", nakon nedavnog nastupa u Blue Noteu zaključio da je "s decenijama još bolji". Uz Avišai Koena, trio čine azerbejdžanski pijanista i kompozitor Elčin Shirinov, čiji je talenat na svetsku scenu izvukao upravo Koen, a čiji senzibilitet i pijanistički stil idealno nadopunjuje zvuk i identitet trija, te stari školski prijatelj, kreativni i poseban Noam David, bubnjar i kompozitor čiji su bogat stil i kompleksan poliritmičan zvuk uveliko doprineli rastućoj muzičkoj sceni u Izraelu te koji uz Koena nastupa već godinama. Međunarodno priznati basista, vokal, kompozitor i vođa džez trija Avišai Koen tokom poslednje je dve decenije stekao reputaciju jednog od najvećih svetskih basista, a svoj međunarodni ugled najviše može zahvaliti svom kompozitorskom delovanju. Sada sa svojim slavnim triom izvodi nove, originalne kompozicije i aranžmane uz brojne favorite publike s njegovih prošlih albuma i nastupa uživo.

Kritika za njegove koncerte tvrdi da su "jedinstveni i neponovljivi te prava privilegija za sve prisutne sretnike", a časopis "Dow Beat" naziva ga "džet vizionarom globalnih razmera". Džez kritičar Davor Hrvoj ovogodišnji je dubrovački koncert Avišai Koen trija ocenio prvorazrednim muzičkim događajem, koji je hipnotisao mnogobrojnu publiku. Koenova muzika, zaključio je, ima isceliteljsku moć za one koji joj se u potpunosti prepuste.

Na dan koncerta, Avišai Koen održaće jednosatnu radionicu za studente Muzičke akademije, ali i zainteresuje mlade muzičare, posebno one koji se zanimaju za džez muziku i slične izražaje, uključujući i one koji se bave pevanjem, sviranjem instrumenta ili koji žele da inspirišu i nauče nešto od jednoga od najboljih svetskih džez autora i muzičara. Radionica će se održati u 18:00 sati, takođe u Koncertnoj dvorani Blagoje Bersa na Muzičkoj akademiji, a sve zainteresovane pozivamo da se prijave za učešće na karolina.rugle@dubrovnik-festival.hr.

Izvor: Promo
Foto: Promo

Pogledajte još