Peti festival u Rimu počinje u četvrtak

RIM, 26. oktobra 2010. (Beta-AFP) - Amerikanke Džulijana Mur i Eva Mendes i Francuskinja Fani Arden neke su od zvezda koje će doputovati na peti međunarodni filmski festival u Rimu, na kojem će u centru pažnje biti nezavisna produkcija.

Među 16 filmova u takmičarskoj selekciji četiri su italijanska, kao italijansko-nemačko-francuska koprodukcija "Una vita tranquilla", tri su američka, kakav je "Rabbit Hole" sa Nikol Kidman, a dva australijska, uključujući prvi film sina Džima Louča, sina Kena Louča, "Oranges and Sunshine".

Publika će u Rimu od četvrtka moći da pogleda 146 igranih i dokumentarnih filmova, a biće dodeljeno 12 zvaničnih nagrada i 11 priznanja na margini festivala. Među filmovima nezavisne produkcije bićefrancusko-hongkonški film "Bei Mian" Liu Bingjana i film "Dog Sweat" Amerikanca iranskog porekla Hoseina Kešavarza. Jedan od filmova najavljen je kao delo apatrida - "Les Fleurs de Kirkouk" kurdsko-iranskog režisera Fariborza Kamkarija, koji živi u Italiji, a film je snimio u Iraku. Žiri, kojim predsedava italijanski glumac Serđo Kastelito, dodeliće 5. novembra Zlatnog Marka Aurelija za najbolji film, Srebrnog Marka Aurelija za najbolju glumicu i glumca, kao i gran pri žirija.

Pogledajte još