Srbija motor pozitivnih promena u regionu

ŠTUTGART, 26. oktobra 2010. (Beta) - Predsednik Srbije Boris Tadić izjavio je u utorak u Štutgartu da je odluka Saveta ministara EU o kandidaturi Srbije za članstvo u EU izuzetno važan korak za Srbiju, ali i za Uniju.

Na otvaranju skupa o jugoistočnoj Evropi na međunarodnom sajmu Global konekt, Tadić je ponovio da je članstvo u EU centralni strateški cilj Srbije i dodao da je kao predsednik učinio "sve da Srbija bude motor pozitivnih promena u regionu - u interesu mira, stabilnosti i boljeg života građana".

Tadić je naglasio da se "nesuglasice i istorijski konflikti u regionu mogu rešavati isključivo demokratskim i mirnim sredstvima, pa i onda kada problemi zadiru u samu suštinu državnog bića neke od zemalja".

On je ponovio da "Srbija nije i nikada neće" priznati nezavisnost Kosova, ali da je "ostala privržena dijalogu", dodajući da rezolucija koju je zajedno sa zemljama EU podnela u UN "pruža okvir za dijalog o otvorenim pitanjima između Beograda i Prištine uz učešće EU".

Predsednik Srbije podržao je viznu liberalizacija za Albaniju i Bosnu i Hercegovinu "ne samo kao gest dobre volje, nego kao praktičan korak ka ubrzanju evropskih integracija čitavog regiona".

Pogledajte još