NUTRICIONISTI OTKRIVAJU: Pet namirnica najefikasnije su u borbi sa viškom kilograma

Čudotvorne namirnice ne postoje, ali nutricionisti su jednoglasni da su pet sjajni saveznici u mršavljenju. One mogu da budu odličan izbor za užinu. Ukoliko praktikujete da ih konzumirate između obroka rezultati će se vrlo brzo pojaviti.

Sa unosom ovih namirnica zadovoljavamo dnevne potrebe organizma za vitaminima i mineralima, ali i unosimo više vlakana, koja pomažu da osećaj sitosti duže traje. Bogate su svim dobrim stvarima, a siromašne belančevinama, mastima i ugljenim hidratima.

Pet odličnih namirnica:

Celer

100 g celera sadrži 14 kcal, odličan je izvor vitamina K i C i vlakana.

Jabuke

100 g jabuka ima 59 kcal, obiluju antioksidansima, flavonoidi i fenoli, kao i vitaminom C.

Brokoli

U 100 g ima 28 kcal, odličan je izvor vitamina A, C i K, vlakana i folne kiseline, a najbolje ju je konzumirati blanširanu jer tako zadržava najviše svojih hranjivih svojstava.

Zelena salata

100 g salate ima samo 14 kcal. Bogata je vitaminom A i C, kalcijumom i kalijumom.

Krastavci

100 g sadrži samo 14 kcal, odličan su izvor kalijuma, magnezijuma, folne kiseline, vitamina C i vlakana. Sadrže visok udeo vode, pa su odličan diuretik.

Zašto su ove namirnice dobar izbor?

Konzumiranje ovih namirnica podstiče promene navika vezanih za ishranu. Ukoliko umesto uobičajenih stvari počnete njih da komnzumirate kilogrami će vrlo brzo početi da se tope.

Voće i povrće je odlično za grickanje u trenucima napada gladi čime se sprečava konzumacija slatkiša i grickalica koje pružaju samo prazne kalorije.

Antioksidansi iz voća i povrća štite naš organizam od bolesti, zadovoljavaju se dnevne potrebe za vitaminima i mineralima, a vlakna pružaju osećaj sitosti i samim tim se smanjuje unos hrane u organizam, objašnjavaju nutricionisti.

Izvor: Stil.Kurir.rs/24sata.hr
Foto: Ilustracija/Freestock.com

Pogledajte još