MIKS PALEO I VEGANSKOG NAČINA ISHRANE: Uz pomoć peganske dijete do vitkog i zdravog tela

Peganska ishrana je ustvari mešavina popularnih paleo i veganskog načina ishrane.

Ali, zar nisu paleo i veganska dijeta totalne suprotnosti?

Paleo dijeta se bazira na mesu, dok vegani izbegavaju bilo kakve proizvode životinjskog porekla.

Na prvi pogled se čini da je nemoguće povezati ih, međutim, ova dva načina ishrane ipak imaju neke zajedničke temelje: oba se baziraju na ideji izbegavanja namirnica sa aditivima i konzumiranja samo prirodne hrane.

To znači: više hrane od celih žitarica, sveža hrana, puno voća i povrća, a manje hrane koja je puna aditiva. Tvorac ovakvog načina ishrane je doktor Mark Hajman.

Peganizam uzima najbolje od veganske i paleo ishrane, eliminišući ozbiljnu manu obe dijete, a to je ekstremna restriktivnos.

Pravila dijete:

- Voće, povrće i žitarice su dozvoljeni, a zabranjeni su prečišćeni ugljeni hidrati i šećer. I kod voća obratite pažnju da glikemijski indeks nije previsok.

- Povrće i voće treba da čini 50-70% peganske ishrane.

- Pravilo za povrće je: što tamnije, to zdravije. Dozvoljeno je svo povrće, osim skrobnog, kao što je krompir, bundeva i repa i treba ga jesti u što većoj količini.

- Dobre masti naći ćete u orasima, ribi, avokadu i maslinovom ulju. Ostale biljne masti su zabranjene.

- U peganskoj ishrani meso zauzima samo 25 procenata obroka.

- U ovoj vrsti ishrane nema mesta za mlečne proizvode. Jedino su dozvoljeni proizvodi od ovčijeg i kozjeg mleka, ali u vrlo malim količinama.

- Jedu se sve žitarice, osim onih koje sadrže gluten kao što su pšenica, ovas i ječam. Naravno, ni testenine sa glutenom nisu poželjne.

- Mahunarke nisu dozvoljene, pa zato pasulj, sočivo, grašak i soju izbegavajte.

- Šećer je tabu u ishrani pegana. Bolje je konzumirati sirup od javora ili šećer kokosovog cveta.

- Izbacite svu hranu sa aditivima, kao što su arome i konzervansi i jedite neprerađenu, prirodnu hranu.

Koliko čega je dozvoljeno?

Pre svega važni elementi ove ishrane su povrće i voće i oni pokrivaju najmanje 75% dnevnih kalorija. Jaja su takođe veoma važan element ishrane, dok se meso i riba retko jedu i tretiraju se kao dodatak ishrani. Životinjski proteini ne treba da prelaze 25% unetih namirnica, a meso bi trebalo da bude organsko, odnosno od biljojeda, koji se hrane isključivo prirodno.

Peganska ishrana i zdravlje

Prema istraživanjima do sada, peganska ishrana ima blagotvorno dejstvo na zdravlje. Sprečava nastanak upala u telu i podržava pravilno funkcionisanje creva. Svi obroci koji se nalaze u okviru peganske ishrane imaju vrlo malo kalorija, što olakšava držanje vitke figure.

Izvor: Stil.Kurir.rs/Bašta Balkana
Foto: Ilustracija/Freestock.com

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.