NE UZIMAJTE IH ZDRAVO ZA GOTOVO: Šest promena na telu mogu da ukazuju na ozbiljne bolesti

Neke bolesti su podmukle i jako je teško uočiti simptome. Ponekad zanemarujemo promene koje se dešavaju na telu verujući da se radi o bezazlenim stvarima, međutim upravo ti znakovi mogu da budu pokazatelji nekih vrlo ozbiljnih oboljenja.

Linije koje liče na posekotine na jeziku

Ukoliko uz ovo primetite i oticanje jezika to može da bude rezultat bezazlenih stvari, poput dehidracija. Međutim, ako imate i druge simptome, poput bolova, grčeva, gubitka kose, niskog krvnog pritiska i modrica, to može biti znak poremećaja štitne žlezde.

Crna linija na noktima

Nokti vrlo često mogu puno da otkriju o zdravlju. Ako primetite bilo kakve promene u njihovoj strukturi ili boji, trebalo bi to da proverite. Tamne vertikalne linije su jedna od njih i mogu biti znak melanoma. Ako se ne sećate da ste povredili nokat ili nemate neko očigledno objašnjenje zašto vam deo oko noktiju krvari i kako je nastala tamna linija, obratite se specijalisti.

Tamnija i zadebljana koža

Ako na mestima gde se koža bora, kao što je vrat ili pazuh, primetite smeđe ili žute mrlje, ne zanemarujte ovaj znak, jer bi mogao da bude rezultat insulinske rezistencije i ovo zahteva detaljnije ispitivanje. Insulinska rezistencija može da dodvede do pojave dijabetesa tipa 2.

Bubuljice na bradi i liniji vilice

Pod kožom se nalazi veliki broj sitnih žlezda koje proizvode prirodna ulja za održavanje kože u dobrom stanju, a ta ulja se kreću kroz pore. Kada iz nekog razloga ove žlezde proizvode više ulja nego što koža može da podnese, pore se začepljuju.

Za žene, bubuljica duž vilice mogu da signaliziraju hormonsku neravnotežu.

Žute beonjače

Ova pojava signalizira probleme sa jetrom. Beonjače obično postanu žućkaste, jer se hemikalija koja se zove bilirubin nakuplja u krvi. Rana poseta lekaru i dijagnoza može da spreči ozbiljne zdravstvene komplikacije.

Tamni kolutovi ispod očiju

Tamni krugovi su obično rezultat nezdravog načina života, manjak sna, masna i začinjena hrana mogu da prouzrokuju pojavu ovog problema. Oni su prvi znak da je vreme da neke navike promenite iz korena.

Izvor: Stil.Kurir.rs
Foto: Ilustracija/Freestock.com

Pogledajte još