MIRKA VASILJEVIĆ NA "PROBNOM RADU": Kad ispečem zanat spremiću i svoje venčanje

Svadbeni običaji u našoj zemlji razlikuju se i više nego što to možemo da zamislimo. Zbog toga je "RTS" odlučio da napravi serijal "Svadba iz mog kraja" o tome kako se danas obavljaju svadbene ceremonije i veselja širom naše zemlje, šta je od tradicionalnih običaja zadržano, a šta je izmenjeno.

U 14 epizoda prvog ciklusa koji stratuje u četvrtak u 22 časa na "RTS 1", između ostalih, videćemo mačvansku, južnjačku, rašku, sjeničku, šumadijsku, vlašku svadbu, ali i koji su se običaji zadržali na Kosovu i Metohiji. Kroz serijal nas vode tri dame, i to Mirka Vasiljević, Rada Đurić i Marija Veljković, a autor je Darko Popović.

- Posle dužeg perioda vratila sam se u voditeljske vode. Tematika emisije mi je bila zanimljiva zato što je to ono što naš narod voli da gleda. Videćemo prelepe životne momente, svadbe i krunisanje nečije ljubavi. Emisija ima pozitivnu energiju i lepu priču i volim što sam deo toga. Posebno mi je drago što sam u prilici da upoznam Srbiju i naše običaje za koje nisam znala - priča Mirka Vasiljević, i dodaje da je imala prilike da prisustvuje raznim svadbama i da se upozna neke običaje.

- Ja sam trinaest godina igrala folklor, tako da mi je sve u vezi s tim veoma poznato. Imamo i odličan tim ljudi koji radi kasting sa parovima, tako da uglavnom unapred znamo šta je za taj kraj specifično, kakvi su običaji, tradicija... Prilikom rada na ovom serijalu saznala sam zašto mora da se skine pucanjem iz puške jabuka sa vrha kapije ili zbog čega mlada podiže najmlađe muško dete tokom svadbe. Inače, volim i moderne i tradicionalne svadbe i svaka priča je za sebe, drugačija i neponovljiva.

Osim Mirke, emisiju rade i njene koleginice Rada i Marija, voditeljke "RTS".

- Drago mi je što prvu sezonu rade različiti ljudi, prvenstveno zato što će svaka od nas pristupiti drugačije. Inače, Mariju i Radu znam privatno, ali nismo imale priliku da do sada sarađujemo. Kod Rade sam bila gost u emisiji i to mi je bila velika čast, a Mariju sam imala priliku da upoznam na nekim gradskim događajima. Ona mi je simpatična, draga i uvek nasmejana. Ima veliku porodicu, kao i ja, i to nas spaja - naglašava Mirka.

"Svadba iz mog kraja" je i zabavnog i informativnog karaktera. Mirka otkriva da prikazuje veselje mladenaca, ali i upoznavanje različitih delova Srbije.

Nameće se pitanje kada će i Mirka reči sudbonosno "da" Vujadinu Saviću.

- Što se tiče mog sudbonosnog "da", nadam da će to biti jednog dana. I suprug i ja smo tradicionalno odgajani, volimo svadbe i rado odlazimo na njih. Ja sam sada i deo projekta čija je tematika svadba, tako da možda još koju sezonu da ispečem dobro zanat, pa da pokupim najbolje od svih običaja i onda primenim na svojoj svadbi. Možda je ovo neki probni rad i dobra škola za moje venčanje - kroz smeh priča voditeljka i glumica.

Mirka trenutno živi na relaciji Kipar - Srbija.

- Suprug je profesionalno vezan za Kipar, a sa njim sam, od svoje 19. godine, obišla razne države gde je igrao i živela u njima. Ja se do sada nisam u inostranstvo nikada potpuno preselila, a i gluma je moje zanimanje i nemoguće je da prestanem da se bavim ovim zanimanjem. Ne bih mogla bez glume normalno da funkcionišem, tako da karijeru ne nameravam da zapostavim. Kada sam dobila decu, morala sam neke projekte tome da prilagodim, ali kako su moja deca sve starija, meni se otvaraju mogućnosti da više radim. Imam svoje predstave koje igram u Akademiji 28, a kada mi slobodno vreme dozvoli, ja ću biti na Kipru. Znači - nisam se potpuno preselila. Suprug je trenutno deo fudbalskog kluba, a deca i ja ćemo kombinovati moj poslovni i porodični život. Bitno je da se porodica ne zapostavi - smatra Mirka.

Izvor: Blic.rs
Foto: Hello!/Arhiva

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.