PERIOD VELIKIH PROMENA: Kako se menstruacija menja kad žena napuni 40 godina?

Kad napunimo 40 godina, naše telesne funkcije se polako približavaju menopauzi. Telo se suočava sa hormonalnim promenama i što se pre pomirimo sa tim olakšaćemo sebi život u četrdesetim.

- Faza između "normalnog ciklusa" i menopauze može trajati do pet godina - kaže dr Rebeka Dunsmor-Su, lekar iz Sijetla. Ona pojašnjava da se ta faza zove perimenopauza.

Mogući izostanak menstruacije

S obzirom na to da se nivo hormona menja s godinama moguće je da vam ponekad menstruacija potpuno izostane. Ali, bez brige, to je normalno za te godine.

Razlika između menstruacija je kraća

- Od određene dobi skraćuje se menstrualni ciklus, što znači da će menstruacija nastupiti češće, odnosno brže jedna za drugom. Ali, treba znati da je svako telo drugačije i hoće li menstruacija nastupiti kasnije ili ranije, to se može razlikovati od meseca do meseca - kaže dr Rebeka Dunsmor-Su.

Grčevi, PMS i promene raspoloženja se pojačavaju

Puno hormonskih promena nakon četrdesete može znatno da utiče na raspoloženje. Ne treba se čuditi da žene tada imaju nagle promene raspoloženja, čak mogu biti sklone depresiji. Takođe, mogu se pojačati i bolovi i menstrualne tegobe kod PMS-a.

Manje ste plodne i manje su šanse za trudnoću

- Jajne ćelije su generalno lošijeg kvaliteta, te se pojačava mogućnost za spontanim pobačajima - kaže lekar i dodaje da je ipak trudnoća moguća.

Izvor: Stil.Kurir.rs/Miss.24.sata.hr
Foto: Ilustracija/Freestock.com

Pogledajte još