Srednjovekovna umetnost na Tvrđavi u Baču

Najveći utisak za mnoge posetioce ovogodišnje manifestacije "Dani evropske baštine – dani Bača", ostavili su umetnici i zanatlije iz Niša, Kraljeva i Beograda, koji su gostima i posetiocima, a naročito deci, preneli duh srednjovekovne kulture i umetnosti, bar na kratko.

Sviranje u rog, izrada instrumenata i grnčarije specijalnom tehnikom i od specifičnih materijala, interesantna odeća…samo su neki segmenti koji su u oku posmatrača ostali zabeleženi zauvek.

Veliku pažnju posetiocima svih uzrasta, pa i novinarima, skrenula je Danica Veselinović, akademska slikarka i kaligrafkinja iz Kraljeva. Lakom rukom, tušem i perom ispisala je na desetine imena i prezimena, za par sati.

Krasnopis, ustvari predstavlja spoj književnosti i likovne umetnosti, a oni koji su poput Danice vešti u tome, kažu da ga, ukoliko imamo bar malo dara za lepo pisanje, možemo savladati za tri meseca.

Ono što deca posebno vole, a dolazi nam iz srednjovekovne kulture je streličarstvo.

U srednjem veku luk je predstavljao okosnicu ubojne sile većine civilizacija. Narodi koji su izuzetno vladali veštinom izgradnje i upotrebe luka i strele bili su Egipćani, Persijci, Asirci, Mongoli, Turci…

U Evropi, streličarstvo se najviše razvilo u Engleskoj, gde su luk i strelu doneli Normani u periodu od 850-950 god. Njihove su strele bez problema probijale oklope vitezova.

Streličarstvo je bilo razvijeno i u srednjovekovnoj Srbiji. Postoje pisani podaci iz perioda vladavine despota Stefana Lazarevica (14. vek) o održavanju streličarskih turnira na prostoru ispod zidina tvrđave na Kalemegdanu.
Prva knjiga o streličarstvu napisana je 1545. godine a prvi streličarski klub osnovan je u Briselu 1381. godine.

Osim navedenih, sa decom je realizovana i arheološka radionica, koju je organizovala Muzejska jedinica Narodne biblioteke Vuk Karadžić Bač.

Tekst: Gordana Bjelajac
Foto: Mladen Sekulić

Pogledajte još