Zakon o PIO u parlamentu pre odlaska MMF-a

BEOGRAD, 27. oktobra 2010. (Beta) - Premijer Srbije Mirko Cvetković najavio je u sredu da će Predlog izmena i dopuna Zakona o penzijsko invalidskom osiguranju biti vraćen u parlament pre okončanja tekuće revizije aranžmana sa Međunarodnim monetarnim fondom (MMF).

Cvetković je novinarima na predstavljanju Bele knjige Saveta stranih investitora (FIC) kazao da će u ponedeljak ili utorak biti donet stav o izmenama tog zakonskog rešenja.

On je dodao da je predlog morao biti povučen iz skupštinske procedure i bez zahteva sindikata jer su bila predviđena dva umesto tri usklađivanja penzija sa troškovima života dogovorena sa MMF-om.

Premijer je kazao da će predložene izmene biti dostavljene i Socijalno ekonomskom savetu. Vlada Srbije je u petak, 22. oktobra, povukla iz skupštinske procedure Predlog izmena Zakona o PIO.

Sindikati zahtevaju da se u Zakon o PIO ugradi zaštitna klauzula po kojoj prosečna penzija ne bi mogla da padne ispod 60 odsto prosečne plate. U sadašnjim izmenama, usaglašenim sa MMF-om, nema zaštitne klauzule već postoji samo formula usklađivanja penzija.

Pogledajte još