Karadžić negirao da je Milovanović pretio vatrom

HAG, 27. oktobra 2010. (Beta) - Optuženi Radovan Karadžić negirao je u sredu pred Haškim tribunalom da je general Vojske Republike Srpske Manojlo Milovanović u martu 1994. pretio snajperskom vatrom na tramvaje u Sarajevu, a svedok optužbe Andrianus van Bal (Baal) ostao je pri iskazu da je to istina i da je do napada zatim došlo.

Tadašnji predsednik RS optužen je za terorisanje stanovništva Sarajeva kampanjom artiljerijskih i snajperskih napada na stambene četvrti 1992-95.

Svedok optužbe Van Bal bio je načelnik štaba Unprofora u Sarajevu između februara i avgusta 1994. Van Bal je u glavnom iskazu jutros izjavio da mu je general Milovanović, tadašnji načelnik Glavnog štaba VRS, rekao da će se "pobrinuti da tramvaji budu na meti, što se ubrzo i desilo".

U unakrsnom ispitivanju, Karadžić, koji se brani sam, tvrdio je da je Milovanović "upozorio" Van Balena da bi "nekontrolisani elementi" mogli pucati na tramvaje, a ne "kontrolisana" VRS, svesna da bi to bilo kršenje zakona i običaja ratovanja. "Ostajem pri onom što sam rekao. Milovanović nam je tada kazao da će 'tramvaji biti meta, ako nastave da voze'", uzvratio je holandski general Van Bal.

Pogledajte još