Kvote smanjuju gubitak na ceni

Nižim zaštitnim carinama i uvozom većih količina šećera iz zemalja u razvoju u EU (po dogovoru sa STO), cena šećera biće niža za 40 odsto, ali i pored toga mogli bi da se uposle svi srpski kapaciteti

Nemačka kompanija za proizvodnju šećera Nordcuker, koja je većinski vlasnik novosadske kompanije Sunoko, najavila je da će se zalagati da Srbija dobije oko 80 odsto veće kvote za izvoz šećera u Evropsku uniju (EU). Nordcuker će lobirati u EU da Srbija dobije povećanje izvoznih kvota po preferencijalnim uslovima sa sadašnjih 185.000 na barem 300.000 tona šećera, ali bi za to trebalo da se zalaže i Vlada Srbije, rečeno je novinarima iz Srbije prilikom posete centrali Nordcukera u nemačkom gradu Braunšvajgu. Povećanje kvota je bitno zbog očekivane liberalizacije tržišta šećera u EU, a po dogovoru sa Svetskom trgovinskom organizacijom, koja znači smanjenje zaštitnih carina i uvoz većih količina šećera iz zemalja u razvoju, što će dovesti do smanjenja cena šećera za 40 odsto, rekao je član Upravnog odbora u Sunokou Timo Miler. Miler je objasnio da bi povećanje kvota Srbiji nadomestilo gubitak na ceni šećera, sprečilo povećanje spoljnotrgovinskog deficita, ali i uposlilo sve kapacitete srpskih šećerana koji sada nisu iskorišćeni.

Prema njegovim rečima, cena šećera će sa sadašnjih 631,9 evra po toni pasti na 404 evra po toni 2010. godine, odnosno šećerna repa će umesto 32,9 evra koštati 26,3 evra po toni. U Irskoj je zbog svega toga već obustavljena proizvodnja šećera, a u Portugalu, Španiji, Italiji i Grčkoj ona je smanjena za 50 do 60 procenata, rekao je Miler, ali je dodao da u Srbiji za sada ne bi trebalo da dođe do toga. Sunoko, koji u svom sastavu ima šećerane u Pećincima, Kovačici, Baču i Vrbasu, će raditi na daljem povećanju prinosa šećerne repe u Srbiji, koji bi u narednih nekoliko godina trebalo da poraste sa sadašnjih 45 tona po hektaru na 60 tona, naveo je Miler. On je kazao da će se paralelno raditi i na povećanju procenta šećera u repi koja bi sa trenutnih 15,5 odsto trebalo da dosegne prosek proizvođača u Nemačkoj od 17,3 odsto. Planira se i smanjenje utroška energije, te dalje investiranje u šećerane, u koje je u poslednje dve godine uloženo 20 miliona evra. Sunoko ima udeo od 49 odsto na tržištu šećera u Srbiji, a ove godine se očekuje proizvodnja oko 250.000 tona šećera, na 37.000 hektara i prosečnim prinosom od oko 7,3 tona po hektaru, dodao je on. Šećer je agrarni proizvod koji Srbiji omogućava najveći priliv deviza, a koji je za prvih osam meseci ove godine izvezen za ukupno 92,5 miliona dolara. Nordcuker je druga po veličini kompanija u Evropi sa proizvodnjom od 1,6 milion tona šećera godišnje i udelom od devet odsto na tom tržištu.(„Pregled“)

Pogledajte još