DECENIJA ENTUZIJAZMA: 10 godina rada Nacionalnog udruženja za razvoj organske proizvodnje "Serbia Organika"

Nacionalno udruženje za razvoj organske proizvodnje, Serbia Organika je 24. septembra obeležilo 10. jubilej postojanja i rada udruženja. Od svog osnivanja udruženje se zalagalo za razvoj organske proizvodnje i građenje prepoznatljivosti srpskih organskih proizvoda u svetu.

Deset godina rada udruženja je doprinelo i vidljivom porastu broja proizvođača uključenih u organsku proizvodnju i samim tim i porastu površina.

Čestitajući jubilej udruženju Serbia Organika, ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Branislav Nedimović je rekao da u organskoj proizvodnji vidi veliki potencijal za Srbiju i dodao:

- Upravo sam boravio u Švedskoj koja predstavlja značajno tržište za organske proizvode iz Srbije. To su tržišta koja su za nas najzanimljivija, tržišta gde možemo da plasiramo proizvode iz Srbije i to po dobroj ceni, a raste i još jedno tržište koje mi u ovom trenutku ne vidimo, a to je tržište na istoku, čiji standard i dalje raste i koji će pre ili kasnije imati potrebu za organskim proizvodima - kazao je Nedimović.

Nedimović je najavio značajne novine u sektoru organske proizvodnje već za sledeću godinu:

- U planu su različite promene u organskom sektoru, strukturne, i višestruko povećanje subvencija. Znamo da prelazak sa konvencionalne proizvodnje na organsku nikada nije lak, da se dešavaju greške i mi moramo da nađemo način da proizvođače podržimo i u toj fazi, da im pomognemo u tom procesu.

- U trenutku kada je Serbia Organika osnovana, organskom proizvodnjom u Srbiji bavilo se tek 108 proizvođača, na ukupnoj površini od 2.500 hektara, što je predstavljalo tek zanemarljiv deo ukupnog poljoprivrednog zemljišta u Srbiji. Od tada površine pod organskom proizvodnjom su uvećane više of 8 puta, a u 2018. godini se organska proizvodnja odvijala na 19.200 hektara, što je povećanje od 45% za samo jednu godinu, dok se organskom proizvodnjome bavi preko 6.000 proizvodjača - rekla je na proslavi jubileja prof. dr Snežana Oljača, predsednica Upravnog odbora Serbia Orgnike.

- U deceniji za nama, osim što su se povećale površine pod organskom proizvodnjom i broj proizvođača, razvijao se i sektor animalne organske proizvodnje, ali i prerađivačka industrija, a iznos izvoza koji je dostigavši 27,5 miliona evra u 2018. godini porastao za više od 6 puta u prethodnih 7 godina. Proteklih deset godina Serbia Organika je inicirala i realizovala brojne aktivnosti, od izuzetnog značaja za razvoj sektora - istakla je Ivana Simić, Generalni sektretar "Serbia Organike".

U okviru Nemačko-srpske razvojne saradnje, u ime Saveznog ministarstva za ekonomsku saradnju i razvoj (BMZ), 2009. godine osnivanje Serbia Organike podržala je Nemačka organizacija za međunarodnu saradnju GIZ. Od tada do danas, u saradnji sa Serbia Organikom implementirane su brojne aktivnosti u cilju razvoja ovog sektora.

- Prepoznali smo važnost organske poljoprivrede kao privrednog sektora sa rastućim trendom prodaje u celom svetu, ali i sa sve većim privrednim potencijalom koji može doprineti ekonomskom napretku Srbije i njenoj promociji na međunarodnom tržistu - izjavio je Aleksandar Beetz, vođa GIZ programa za održivi ekonosmki razvoj.

Izvor: Promo
Foto: Promo

Pogledajte još