VREDI ŠEST MILIONA EVRA: Remek-delo iz 13. veka pronađeno u kuhinji francuske domaćice

Svetom umetnosti odjeknula je vest da je na kuhinjskom zidu kuće u gradu pored Pariza otkriveno remek-delo velikog firentinskog slikara Čimabuea čija se vrednost procenjuje na šest miliona evra.

Slika "Ruganje Hristu" iz 13. veka, Čenia di Pepa Čimabuea, firentinskog umetnika koji je podučavao Đota i smatra se ocem zapadnog slikarstva, biće prvo njegovo delo koje će se pojaviti na aukciji, a istoričar umetnosti, Erik Tukvin, procenjuje da će dostići cenu od četiri do šest miliona evra.

U aukcijskoj kući navode da je delo u vlasništvu žene iz Kompjenja koja je sliku držala u kuhinji, tačno iznad šporeta.

Istoričari umetnosti smatraju da je slika deo velikog diptiha iz 1280. godine, u okviru koga je Čimabue naslikao osam scena koji prikazuju Hristovo stradanje i raspeće.

Dve scene iz ovog dela, "Madona na tronu sa anđelima" nalazi se u Nacionalnoj galeriji u Londonu, a "Bičevanje Hrista" u Njujorku.

Slika koja se nalazi u Nacionalnoj galeriji u Londonu takođe je vekovima bila izgubljena, a nađena je tek kada je britanski aristokrata raspremao kuću svog pretka u Safoku. Javnost je imala prilike da je vidi tek 2000. godine.

Vlasnica francuske slike mislila je da je reč o prilično staroj ikoni kada ju je u njenoj kući otkrio aukcionar Filomen Vulf.

Čimabue je bio najcenjeniji firentinski slikar svoga vremena. Smatra se za poslednjeg velikog slikara koji je stvarao u maniru vizantijskog slikarstva. Međutim, posle testova urađenih infracrvenim zracima stručnjak za istoriju umetnosti Erik Turkvin, je zaključio da nema sumnje da je slika "urađena istom rukom" kao i druga Čimabuova poznata dela.

Delo će se naći na aukciji 27. oktobra u aukcijskoj kući "Akteon" u gradu Senlisu, severno od Pariza.

Izvor: RTS
Foto: Ilustracija/Pixabay.com

Pogledajte još