BORBA PROTIV STEREOTIPA: Rodno neutralne Barbike spremno dočekale zahteve iz Evrope

Holandska ministarka obrazovanja, kulture i nauke Ingrid van Engelshoven traži da se prestane sa proizvodnjom i prodajom igračaka za decu koje potvrđuju društveno nametnute "rodne uloge".

Holandska ministarka je uputila poziv proizvođačima dečijih igračaka da kritički sagledaju svoje proizvode, prenosi televizijska stanica NOS.

Ova inicijativa holandske ministarke usledila je u trenutku kada je u Francuskoj na snagu stupila nova politika po kojoj igračke za decu moraju biti rodno neutralne.

Tako će iz francuskih prodavnica igračaka nestati posebna odeljenja za dečake i devojčice, a uvodi se i zabrana odvojenog reklamiranje igračaka za devojčice ili dečake. Pored toga, od sledeće godine, prodavci ne smeju da pitaju kupce za pol deteta kome je igračka namenjena.

Najavljeni planovi holandske ministarke Van Engelshoven imaju za cilj borbu protiv stereotipa i predrasuda jer, kako je navela, i u Holandiji su širom zastupljene reklame za igračke za decu koje se zasnivaju na stereoipima o rodnim ulogama, poput brižnih devojčica i preduzimljivih dečaka spremnih za avanturu.

Holandsko Ministarstvo obrazovanja, kulture i nauke već vodi razgovore sa izdavačima o prestanku upotrebe stereotipa u školskim knjigama.

Kompanija "Matel" briše rodne razlike

Kompanija "Matel" predstavila je prvu rodno neutralnu kolekciju lutaka na svetu koja po želji deteta može biti muško, žensko ili oboje.

Kolekcija "Kreativni svet" sadrži šest lutaka s različitim tipovima kože. Svaka lutka dolazi sa dve različite frizure i dva kompleta garderobe.

Za razliku od Barbi, najpoznatije lutke kompanije "Matel", ove lutke nemaju naglašane ženske crte lica ili figure.

Izvor: RTS
Foto: Mattel/Promo

Pogledajte još