Otvorena izložba "Osobe sa invaliditetom koje su menjale svet" u Čačku

U centru Čačka juče je otvorena izložba “Osobe sa invaliditetom koje su menjale svet“, a posetioci će do 3. oktobra biti u prilici da se informišu o životnim pričama osoba koje su uprkos svojim hendikepima uspele da istraju u svojim idejama i onome što su naumile.

Ovom prilikom prisutnima su se obratili: Milica Dačić - zamenica gradonačelnika Čačka; Ana Jakovljević - direktorka ustanove za dnevni boravak dece, mladih i odraslih sa smetnjama u razvoju "Zračak" i Milorad Đondrić -  direktor škole za osnovno i srednje obrazovanje "1. Novembar" iz Čačka.

Zamenica gradonačelnika Milica Dačić, rekla je da je Čačak jedna od lokalnih samouprava koja izdvaja najviše sredstava za osobe sa invaliditetom.

– Grad pomaže na razne načine, da li kroz finansiranje njihovih aktivnosti ili otklanjanjem arhitetktonskih barijera. Prošle godine smo u bulevaru Vuka Karadžića postavili dve rampe za osobe sa invaliditetom i nastavićemo sa takvim aktivnostima – objasnila je Dačić.

Direktorka Ustanove za dnevni boravak dece, mladih i odraslih sa smetnjama u razvoju “Zračak”, Ana Jakovljević, rekla je da ova izložba pokazuje da osobe sa invaliditetom mogu biti, a jesu, korisni članovi ovog društva.

– U ustanovi ‘Zračak’ se sprovodi radno-okupaciona terapija, gde se prema individualnim sklonostima i sposobnostima svakog korisnika određuje aktivnost koja se obavlja. Naši korisnici su tu da podrže ovu izložbu i pokažu šta su oni sve sami radili – navela je Jakovljević.

Direktor Škole za osnovno i srednje obrazovanje „1. novembar” Milorad Đondrić rekao je da ovakvi projekti menjaju svet osoba sa invaliditetom i da bi trebalo da ih bude što više.

Pored izložbe, posetioci su bili u prilici da pogledaju i umetničke radove dece iz ovih ustanova.

Projekat "Osobe sa invaliditetom koje su menjale svet" sprovodi kompanija Color Media Communications u saradnji sa Ministarstvom za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Vladinom Kancelarijom za ljudska i manjinska prava, Apatinskom pivarom i ambasadama stranih država u Beogradu, kako bi tokom ove godine predstavila priče o slavnim osobama sa invaliditetom iz celog sveta.

Čačak je četvrti grad u kom izložba gostuje, a podsećamo da je prvo svečano otvaranje izložbe održano 4. jula u Novom Sadu, čijoj važnosti je doprineo i ministar Zoran Đorđević. Ministar je prilikom otvaranja najavio da će izložba tokom tekuće godine gostovati u čak šest gradova širom Srbije. Naredne sedmice izložbu će moći da pogleda publika u Novom Pazaru, a zatim i u Beogradu.

Tokom najavljenih gostovanja, posetioci će biti u prilici da se informišu o životnim pričama ovih osoba. Tim povodom organizovana je i serija tribina posvećena osobama sa invaliditetom koje su uvrštene u projekat, kako bi se predstavile priče o slavnim osobama sa invaliditetom iz celog sveta, među kojima su Nik Vujičić, Stiven Hoking, Frida Kalo, Rej Čarls, Frenklin Delano Ruzvelt i mnogi drugi.

Pogledajte još