Moda za pse

Umoran, gladan, veran ili zašto da ne - obučen kao pas. Beogradska nedelja mode odlučila je da bude društveno angažovana, organizovala je u Studentskom kulturnom centru humanitarnu reviju čiji su glavni modeli bili psi.

Procenjuje se da u Beogradu ima oko 4.800 pasa lutalica, a prihod sa ove humanitarne modne revije namenjen je njima - gladnim i često uplašenim psima. koji su nekad, bili nečiji psi.

Irena Grahovac, Bata Spasojević, Tamara Radivojević, Darko Kostić, Ana Ljubinković, Iva Stefanović, Aleksandar Nikolić, Tijana Pavlov, Dejan Despotović i Suzana Perić kreirali su za odeću za pse, za pse kao živa bića, a ne modne objekte.

Početna cena njihovih odevnih predmeta za pse bila je 16.000 dinara, a ceo prihod namenjen je sterilizaciji napuštenih pasa.

Organizatorka ovog pravog malog modnog spekltakla koji je, zainteresovao i novinare iz regiona, bila je Ivana Bajić koja je pozvala ljude koji su u mogućnosti da usvoje napuštene pse.

Pomoćnik gradskog sekretara za komunalne i stambene poslove Beograda Vladimir Terzin najavio je da Skupština grada Beograda planira da u sledećih nekoliko godina u svakoj opštini otvori azil za pse lutalice.

- Prvi azili biće otvoreni u Mladenovcu, Zvezdari i Paliluli, a uvešće se i obavezna kontrola čipova za pse. Vlasnički psi u skoro 90 odsto slučajeva napadaju ljude, dok je napušten pas uglavnom uplašen i sklanja se od ljudi. Pozivam zato naše sugrađane da ne ostavljaju svoje pse na ulici - rekao je Terzin.

A psi ko psi, neki ko rođeni za modnu pistu, drugi primamljeni slatkišima, treći stidljivi da izađu na scenu. Svi ne mare previše za modu, ali pažnju vole, ali i imaju treće čulo da osete i uvećaju ljudsku dobrotu.

Danijela Tadić
Foto: Beogradska nedelja mode

 

Pogledajte još