Predstavljena Izabrana dela Borislava Pekića

BEOGRAD, 28. Oktobra 2010 (Beta) - Edicija "Izabrana dela Borislava Pekića - neknjiževna građa u 24 knjige", u kojoj su do sada objavljena tri toma knjige "Godine koje su pojeli skakavci", "Sabrana pisma iz tuđine" i "Sentimentalna povest Britanskog carstva", predstavljena je u četvrtak na Sajmu knjiga u Beogradu.

Urednik Službenog glasnika Petar Arbutina rekao je da će ta izdavačka kuća u narednim godinama objaviti ukupno 24 knjige Borislava Pekića (1930-1992), kojima će biti zaokružen njegov intelektualni rad.

Prema njegovim rečima Pekić je, netipično za ovdašnje intelektualce, imao širinu pogleda, nikada nije izricao ni kategorički ni vrednosti sud, jer intelektualci nisu ljudi koji sude, oni svojim delanjem pokazuju svoj stav.

Ljiljana Pekić rekla je da se zahvaljujući vizionarstvu Službenog glasnika, prvi put priprema kompletna nefikcionalna građa u 24 knjige njenog supruga i da će u narednim godinama biti predstavljeni do sada neobjavljeni dnevnici u devet tomova pod naslovom "Život na ledu".

Uz to pojaviće se i kompletna Pekićeva privatna korespodencija, zajedno sa pismima iz zatvora, političke i filozofske sveske, knjige i intervjui sa Pekićem.

Pogledajte još