Primedbe na radnu verziju zakona o finansiranju stranaka

BEOGRAD, 28. oktobra 2010. (Beta) – Šefica poslaničke grupe G17 plus Suzana Grubješić izjavila je u četvrtak da je radna verzija Zakona o finansiranju političkih stranaka završena i da će se uskoro naći u skupštinskoj proceduri.

Ona je novinarima u Skupštini Srbije rekla je da njena stranka nema suštinskih već tehničkih zamerki na Zakon i kao primer navela plaćanje članarina. "Prvobitno je zakon predviđao da se članarine uplaćuju preko tekućeg računa. Obično su članarine od 50 do 100 dinara a samo održavanje tekućeg računa košta oko 200 dinara. U novom rešenju članarine do 1.000 dinara na godišnjem nivou ne moraju da se uplaćuju na tekući račun", navela je Grubješić.

Ona je dodala da je važno što se u nacrtu zakona uvodi ukidanje limita na finansiranje iz privatnih izvora.

Poslanik poslaničke grupe manjina Esad Džudžević izjavio je da taj klub generalno zadovoljan Nacrtom zakona o finansiranju političkih stranaka, ali i upozorio da će jemstvo za novac iz javnih izbora za finansiranje kampanje oštetiti manjinske stranke.

Poslanik Liberalno demokratske stranke (LDP) Zoran Ostojić rekao je novinarima u Skupštini da je LDP imala dosta predloga od kojih, kako je on obavešten, ništa nije prihvaćeno.

Pogledajte još