Opasni američki mostovi

MINESOTA, 15. oktobar 2007. (FoNet) - Više od 12 odsto mostova u SAD ima konstrukcione nedostatke, što je navelo pojedine zakonodavce da zatraže da federalna vlada izdvoji više novca za popravku mostova.

Nedavno smrtonosno rušenje mosta na glavnom autoputu u Minesoti skrenulo je pažnju na stanje 600.000 mostova u zemlji. Izveštaj Sekretarijata za transport pokazuje da više od 70.000 mostova ima nedostatke u konstrukciji.

Demokratski kongresmen iz Minesote Džems Oberstar traži da se porez na benzin poveća za 4,5 odsto da bi se obezbedila sredstva za održavanje američkih mostova.Međutim, ministarka saobraćaja Meri Piters tvrdi da prosto povećanje količine novca nije rešenje jer su se federalni fondovi za održavanje nacionalne transportne mreže udvostručili od 1991. godine.

Po njenom mišljenju, jedan deo problema predstavlja povećanje saobraćajnih zagušenja zbog kojih mnogi mostovi trpe maksimalna opterećenja. 

Prilikom rušenja mosta u Minesoti, 13 ljudi je poginulo. Most je ocenjen kao "konstrukciono nesiguran" još 1990. godine. Ministarka je ipak priznala da se broj mostova sa konstrukcionim nedostacima od 1994. godine smanjio za 7 odsto.

Pogledajte još