ZABRANJENO PUŠENJE: Bez "otvorene vatre" na terasama u Rusiji

U Rusiji 1. oktobra na snagu stupaju izmene protivpožarnih propisa kojima se, između ostalog, zabranjuje pušenje na terasama u stambenim zgradama.

Ove nove mere pušači u Rusiju su dočekali sa iznenađenjem, prenosi BBC.

Prema novim pravilima, "otvorena vatra" je zabranjena na terasama zgrada, kao i stambenim prostorijama, spavaonicama i hotelima.

Paljenje šibica i pušenje su, takođe, okarakterisani kao "otvorena vatra", a zabranjeno je i roštiljanje kebaba, kao i paljenje sveća.

U prvom momentu došlo je do konfuzije oko toga da li je pušenje uključeno u zabranu, a jedan zvaničnik duvanske industrije je rekao da se nova pravila odnose samo na "alkoholičare koji roštiljaju kebab na terasi".

Ipak, zvanično je kasnije potvrđeno da je pušenje zabranjeno, a za kršenje protivpožarnih pravila predviđena je kazna do 42 evra. Ostavljanje upaljene cigarete koja bi izazvala požar predstavlja, po novim pravilima, krivično delo.

Ovim povodom oglasio se i portparol Kremlja Dmitrij Peskov koji je rekao da ruska vlada odobrava sve odluke čiji je cilj spasavanje ljudskih života.

Peskov je napomenuo i da ruski predsednik Vladimir Putin, koji podržava zdrav način života, ne gleda s odobravanjem na pušače.

- Predsednik nikada nije odobravao pušenje jer je pristalica zdravog načina života - rekao je Peskov, dodajući da samo nekolicina ljudi iz bližeg Putinovog okruženja puši i da se oni mogu "nabrojati na prste jedne ruke".

- Pušenje danas nije popularno, što je ohrabrujuće - dodao je Peskov.

Zvaničnik ruskog Ministarstva za vanredne situacije je poručio da izmene propisa nisu uperene protiv pušača.

Statistički podaci pokazuju da je više od 2.000 požara u Rusiji prošle godine upravo izbilo na terasama. To je dva puta više u odnosu na podatke iz 2016. godine. U 60 odsto slučajeva, požar je izbio zbog pušenja na terasama, navodi ruska agencija.

Izvor: Tanjug
Foto: Ilustracija/Pixabay.com

Pogledajte još