Nezdrava ishrana ubija više nego cigarete

Loša i nezdrava ishrana godišnje ubije više ljudi nego cigarete, pokazuje studija objavljena u časopisu "Lanset". Svaka peta smrt u svetu povezana je sa onim što jedemo, a so je glavni uzročnik najvećeg broja ovih smrtnih slučajeva, prenosi Bi-Bi-Si.

Kako naglašavaju istraživači, ovo nije studija o gojaznosti, nego o lošem kvalitetu ishrane koji izaziva srčane probleme, kancer, dijabetes i druge uzročnike prevremenih smrti.

Studija o globalnim uzročnicima bolesti utvrdila je nekoliko karakteristika ishrane koja predstavlja uvod u različita oboljenja: previše soli, nedovoljno žitarica i premala količina voća. Tome, kako se navodi, treba dodati i nedovoljno orašastih plodova, semenki, povrća, omega tri masnih kiselina i vlakana.

Čak deset od 11 miliona smrti povezanih sa ishranom nastupilo je usled kardiovaskularnih bolesti što dovoljno pokazuje koliki je so problem. Previše ovog začina dovodi do povišenog krvnog pritiska čime se povećava rizik od srčanog udara i šloga. Žitarice, voće i povrće imaju suprotan efekat – smanjuju rizik od nastanka kardiovaskularnih bolesti.

Izvor: Politika.rs
Foto: Ilustracija/Pixabay.com

Pogledajte još