TAJNE MIRISNIH NOTA: Deset činjenica koje ne znate o parfemima

Svi želimo da lepo mirišemo. Parfem, odnosno toaletna voda, postao je proizvod koji svakodnevno koristimo, pa se ponekad, kad ga ne stavimo, osećamo "nepotpuno" i "nedovoljno lepo".

Postoji i princip nanošenja parfema koji mnogima nije poznat. Parfem ne miriše isto na različitim osobama zbog tipa kože, kao i načina na koji se nanosi.

Deset stavki koje bi trebalo da znate kad koristite svoj omiljeni miris:

1. Nanesite hidratantnu kremu. Namažite se losionom i hidrirajte predeo kože na koji želite da nanesete parfem. Vlažna koža duže drži postojanost mirisa.

2. Parfem nije dobar za vašu kosu. Osobe ženskog pola često prskaju parfem i na svoju kosu. Međutim, veliki broj parfema sadrži alkohol, pa, ako se često nanosi, kosa se može isušiti.

3. Traljanje zgloba o zglob ne bi trebalo da se praktikuje. Na taj način parfem brzo gubi miris. Umesto toga ga prsnite na zglob i ne dirajte.

4. Možete pojačati miris parfema. Umesto da ga prskate po celom telu, stavite ga samo na određena mesta tela. To su predeli gde krv najviše pulsira - na ručnim zglobovima, na unutrašnjem delu laktova, iza ušiju, po vratu.

5. Isti parfem se može različito osećati na dve osobe. Ovo se dešava zbog različitih tipova kože. Znoj, okruženje i režim ishrane koji praktikujete može igrati veliku ulogu u tome kako parfem može mirisati na vašoj koži.

6. "Odmorite" nos. Kad isprobavate parfeme u prodavnici, izbegavajte da u nizu pomirišete više od tri različita. U suprotnom slučaju, nos će vam biti prebukiran i na najbolji način neće moći da razazna različite mirise. Da biste ovo izbegli, možete da duboko udahnete u svoju majicu ili posudu sa zrnevljem kafe.

7. Parfemi danas najčešće nisu napravljeni od pravog cveća. Zbog masovne proizvodnje, danas se uglavnom koriste sintetički mirisi. Pozitivna strana ovoga je da je ovom praksom parfemu dupliran rok trajanja.

8. Pojedini mirisi poseduju životinjske sastojke. I ovi sastojci su sintetički, i mnogi uključuju fekalije ili analne žlezde divlje mačke civet.

9. Naučno je dokazano da mirisi mogu da nas oraspolože. Nanesite jedan koji sadrži lavandu i osetićete smirenost, dok citrus oživljava čula.

10. Muški mirisi nisu samo za muškarce. Trećinu prodatih parfema kupuju žene. Nema mnogo toga konkretnog muževnog ili ženstvenog u određenom parfemu, već je sve u načinu na koji se predstavlja i nosi.

Izvor: Telegraf.rs
Foto: Ilustracija/Pixabay.com

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.