Strategija protiv nasilja u Beogradu

BEOGRAD, 29. oktobra 2010. (Beta) - Skupština Beograda odlučila je u petak da se u roku od pola godine pripremi strategija i odrede prioriteti u sprečavanju nasilja u glavnom gradu.

Predsednik Skupštine grada Aleksandar Antić rekao je novinarima posle sednice na kojoj je razmatrana bezbednosna situacija u Beogradu, da je plan da se okupe eksperti i da se izradi strategija kojom će se nadležni u Beogradu baviti u cilju sprečavanja nasilja.

"Želeli smo da danas pošaljemo zajedničku poruku sa predstavnicima MUP da pitanje bezbednosti, sprečavanje kriminala, sprečavanje nasilja i huliganstva koje je prisutno u poslednje vreme, treba da bude posao kojim će se baviti čitava zajednica", rekao je Antić posle sednice Skupštine grada kojoj su prisustvovali ministar policije Ivica Dačić, direktor policije Milorad Veljović i vrh beogradske policije.

Prema njegovim rečima, sprečavanje nasilja ne može biti posao isključivo policije i pravosudnih organa, nego da je važan preventivni rad u čemu svoju ulogu imaju i porodica, škola, društvene organizacije, sportski klubovi, mediji i država.

Ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić rekao je novinarima u Skupštini grada da se Beograd može smatrati bezbednim gradom, ali da naravno postoje problemi sa kojima se suočavaju i druge države. Dačih je kao probleme naveo nasilje, huligane, ekstremistickce oprganizacije, navijačke grupe i istakao da mora da postoji konsenzus svih stranaka kada je reč o sprečavanju nasilja.

Pogledajte još