Ivica Dačić i Peka Havisto otvorili izložbu "Beograd-Helsinki, 90 godina diplomatskih odnosa"

Ministri spoljnih poslova Srbije i Finske, Ivica Dačić i Peka Havisto otvorili su izložbu u Arhivu Jugoslavije kojom se obeležava 90 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa dve zemlje.

Diplomatski odnosi su uspostavljeni 7. avgusta 1929. godine, između nezavisne Finske i Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca.

Dačić je naglasio da su odnosi dveju zemalja prolazili kroz teška vremena i bili suočeni sa stalnim izazovima, ali ih je i pored toga odlikovala stalna spremnost za zajednički rad na onome što povezuje dve zemlje.

- Zahvaljujem arhivima obe zemlje na uloženom trudu da pronađu i predstave artefakte i dokumenta koji ukazuju da imamo mnogo razloga da i u budućnosti nastavimo da razvijamo odnose između dve zemlje - kazao je Dačić.

Dodao je da su se stavovi dve administarcije kroz istoriju nekada razlikovali, ali da nam je uzajamna želja i spremnost da istinski razumemo jedni druge pomogla da iz godine u godinu gradimo sve bliže odnose.

- Sada, 90 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa jedni drugima smo pouzdani partneri i iskreni sagovornici što je u ovom vremenu od izuzetne važnosti. Naši bilateralni odnosi su danas veoma dobri, a politički dijalog je intenzivan o čemu svedoči i današnja poseta ministra Havista Beogradu - kazao je Dačić.

Ministar spoljnih poslova je rekao i da je želja Srbije da se saradnja nastavi u svim oblastima od zajedničkog interesa, a posebno u privredi, obrazovanju, zaštiti životne sredine.

- Namera nam je da identifikujemo nove oblasti saradnje od kojih bi građani naše dve zemlje imali koristi. Otvaranje direktne avio linije od Beograda do Helsinkija u junu ove godine doprineće razvoju turizma i pružiti nam priliku da se još bolje upoznamo, kao i da naučimo mnogo više jedni o drugima i jedni od drugih - kazao je Dačić.

Ministar spoljnih poslova je zahvalio na podršci i pomoći koju Finska pruža Srbiji u procesu evrointegracija.

- U periodu kada Evropska unija prolazi kroz proces unutrašnje transformacije i kada neke druge teme dominiraju na agendi država članica, Finska nastavlja aktivno da radi na politici proširenja što je nama od neizmerne važnosti i na čemu smo joj duboko zahvalni. Članstvo u Evropskoj uniji ostaje naš spoljnopolitički prioritet i mi ćemo nastaviti da ulažemo maksimalne napore da sprovedemo sve neophodne reforme - naveo je Dačić.

Dodao je da je Srbija zahvalna na prilici da blisko sarađuje sa Finskom tokom njenog predsedavanja Evropskom unijom, u drugoj polovini ove godine.

Havisto je napomenuo da su se odnosi dve zemlje uvek odlikovali uzajamnim poštovanjem, dodao da mu je drago da su naši odnosi odlični, a kao najznačajniji projekat na kojem dve zemlje rade pomenuo je proširenje Evropske Unije.

- Proširenje EU je važan istrument za promociju stabilnosti, mira i dostojanstva na tlu Evrope - kazao je Havisto.

Izložba "Beograd - Helsinki, 90 godina diplomatskih odnosa" prikazuje istoriju dve zemlje kroz zvanične dokumente koji su obeležili najvažnije događaje. Poseban fokus je na prijateljstvu dva predsednika, Josipa Broza Tita i Urha Kekonena.

Predsednik Kekonen je četiri puta posetio Jugoslaviju, dok je predsednik Tito dva puta bio u Finskoj.

Izložbu je priredio Arhiv Jugoslavije, dok je Arhiv Urha Kekonena u Ninikoskiju obezbedio fotografije snimljene tokom Kekonenovih poseta Jugoslaviji 1963. i 1975. godine.

Izvor: RTS/Tanjug
Foto: Goran Zlatković

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.