Indeksi i prijatelji

Sećanje na velikane uvek bi trebalo da bude dostojanstveno i s maksimalnim poštovanjem. Upravo to je odlikovalo sinoćnji koncert „Indeksi i prijatelji“ u Centru „Sava“

Prvoligaška ekipa muzičara sa prostora bivše Jugoslavije, potpomognuta živim članovima "Indeksa", maksimalno profesionalno i emotivno iznela je ceo koncert, a to je publika, dobro potkovana osnovnom YU rok lektirom nazvanom „Indeksi“ - dobro osetila.

Nema više Davorina. Nema ni Bode Kovačevića, Đoke Kesića, Nedima Hadžihasanovića... Međutim, stvaralaštvo "Indeksa" je večno i sada, kada uživo više nema jedinstvenog Popovićevog glasa, ono kroz interpretacije drugih pevača dobija neke nove dimenzije. Vrednost njihovog opusa je, između ostalog, što se u njemu mogu pronaći razne sudbine i različite generacije, i to ne samo kad su u pitanju slušaoci, već i interpretatori.

Pravi primer za to viđen je upravo sinoć, kao i na prethodnim koncertima ovog tipa. Zapevali su Željko Bebek, Tifa, Dado Topić, Aki Rahimovski, Hari Varešanović, Zoran Predin, Vajta sa obnovljenom „Teškom industrijom“, Bebi Dol, ali i Tijana Dapčević, Saša Vasić, Toni Cetinski, Ogi, a generacijski jaz se uopšte nije osetio.

Od uvodne Bebekove „Plime“ do završne „Svijet u kojem živim“ koju su zajednički otpevali svi učesnici, gotovo sve je proteklo na najvišem nivou. Možda se mala zamerka može staviti samo na izbor voditelja ( Ognjan Radivojević ) – primerenije bi bilo da se u toj ulozi našao neko ko je proživeo uz "Indekse" bar deo njihove karijere i drugovao s njima – na primer, iz generacije njegovog oca Radeta. Ogi se mnogo bolje snašao kao pevač – njegove „Žute dunje“ nisu izazvale ništa manje emotivnu reakciju nego kada je to Davorin svojevremeno izvodio.

Najoriginalniji pristup u tretiranju hitova "Indeksa" imao je Vajta sa "Teškom industrijom". „Hard“ verzije pesama „Pružam ruke“ i „Ti si mi bila naj naj“ zvučale su veoma interesantno. Ujedno, ova poslednja pesma bila je jedina numera koja se sinoć čula dva puta. Izvela ju je, naravno, na sasvim drugačiji, sebi svojstven način, Bebi Dol.

Neskrivene ovacije izazvale su Bisera Veletanlić i Kaliopi, čije snažno izvođenje pesme „Budi kao more“ je ispraćeno gotovo s nevericom, a Beograđani su se posebno obradovali Akiju Rahimovskom, koji više od 15 godina nije gostovao u Beogradu.

Koncert je završen višeminutnim aplauzom, što je bio jasan pokazatelj da je potpuno ispunio očekivanja i da je publika napustila  Centar "Sava" punog srca.

Tekst: Milan Ćunković 
Foto: Sanja Knežević

Pogledajte još