Zvezda po Statutu postala vlasništvo članova

BEOGRAD, 30. oktobra 2010. (Beta) - Novi statut Crvene zvezde, po kome taj fudbalski klub postaje vlasništvo članova, stupio je u subotu na snagu, čime bi trebalo da je onemogućena privatizacija tima.

"Ovaj Statut je odmah po donošenju proglašen 'revolucionarnim u srpskom sportu' jer je njime Crvena zvezda zvanično postal vlasništvo svojih članova. Zvezda je od danas organizovana po ugledu na moćne španske klubove Real i Barselonu, portugalsku Benfiku I nemački Šalke", ističe se u današnjem saopštenju Zvezde.

Novim Statutom, koji je usvojen na sednici Skupštine Zvezde 22. oktobra, uvedena je institucija člana kluba, a to je sada navijač koji popuni pristupnicu i plati godišnju članarinu od 1.000 dinara.

On zauzvrat dobija člansku kartu i mogućnost da bira rukovodstvo kluba - predsednika i delegate u Skupštini. Predsednik Zvezde Vladan Lukić ocenio je da je crveno-beli klub ovako vraćen zvezdašima.

"Crvena zvezda je vlasništvo srpskog društva, a njome upravljaju njeni članovi koji plaćaju članarinu klubu. Do danas imamo više od 13.000 članova, a cilj nam je 50.000 hiljada...Verujem da smo ovom reformom udarili čvrste temelje nove Zvezde", rekao je Lukić.

Upravni odbor Crvene zvezde ubuduće će raspisivati glasanja za uprave. Izborna kampanja trajaće 90 dana, a sami članovi će moći
da glasaju na biračkim mestima širom Srbije, slično kao na državnom nivou.

Predsednika kluba i delegate u Skupštini biraće svi članovi direktno. Kandidata za predsednika Zvezde moći će da predloži odredjen broj članova ili Upravni odbor.

Kandidat za predsednika mora da bude član kluba najmanje godinu dana, da je ugledan član društva i da je poznat i poštovan u profesiji kojom se bavi, da nije krivično osudjivan i da ima iskustva u rukovodjenju ili da je ugledan sportista ili sportski radnik.

"Predsednik može da bude član Kluba, može da bude bogat ili ne, ali niko više nikada ne može da kupi Zvezdu. Uveli smo zdravu konkurenciju, sada svi znaju pravila igre i očekujem da sledeći izbori u Crvenoj zvezdi budu praznik u kome će u borbi ideja i programa pobediti onaj ko ponudi najbolje za klub", dodao je Lukić.

Novi Statut uveo je još jedno telo - Veće klupskog saveta, koja bira Skupština Zvezde.

Članovi tog tela ne moraju biti i članovi Zvezde, već ugledni gradjani i predstavnici generalnog sponzora Kluba medu kojima je i vladika zahumsko-hercegovacki Grigorije. Ovo veće će predstavljati društvenu kontrolu rada Crvene zvezde.

"Crvena zvezda je nacionalna institucija. Kao takva ona ima moralnu obavezu da društvo kontroliše njen rad i finansije...Ovo je prvi put istoriji srpskog sporta da društvo putem svojih uglednih članova kontroliše rad jednog fudbalskog kluba", naveo je Lukić.

Uvedena je i funkcija počasnog predsednika Zvezde, kao i mesto predsednika Skupštine. U komercijalnu upotrebu vraćen je stari grb iz vremena kada je Zvezda osnovana, Djurdjevdan je postao klupska slava, Upravni odbor je proširen, a ustanovljen je i Odbor za hitna pitanja.

"Interes Zvezde je stavljen na prvo mesto. Klub je dat na upravljanje članovima uz nadzor društva. Niko više neće moći da bude iznad Zvezde. Ni predsednik, ni trener, ni igrač... Samo je Zvezda vecna i samo Zvezda je iznad svega", istakao je Lukić.

 

Pogledajte još