Ministarstvo: Ne možemo da oduzimamo dodeljena priznanja

BEOGRAD, 30. oktobra 2010. (Beta) - Ministarstvo omladine i sporta Srbije saopštilo je da nema pravo da retroaktivno oduzima nacionalna priznanja sportistima i trenerima kojima su ona već dodeljena.

Saopštenje je izdato posle "kampanje koja se vodi protiv dodeljivanje nacionalnih priznanja". Odnosno, posle skorašnjeg objavljivanje u medijima navodne preporuke Komisije za reviziju dodele Nacionalnih priznanja i nagrada.

Komisija je navodno preporučila da se nacionalna priznanja oduzmu košarkaškim trenerima Borivoju Ceniću, Vladislavu Lučiću, Zoranu Kovačiću, atletskim stručnjacima Draganu Životiću, Danijelu Korici, Ferencu Kamasiju i odbojkaškom strategu Lazaru Grozdanoviću.

Razlog je taj što je utvrdjeno da oni nisu obavljali funkcije zbog kojih su nagradjeni.

Ministarstvo je danas istaklo da Komisija, koju je formirala upravo ministarka Snežana Samardžić-Marković, nije imala, niti ima zakonsko pravo da oduzima nacionalna priznanja. To ne moče da učini ni Ministarstvo omladine i sporta.

"Ako neko smatra da su neka priznanja nezasluženo dodeljena, onda treba da se obrati onima koji su u to vreme bili na vlasti i odlučivali, ili da se obrati sudu", ističe se u saopštenju.

Dodaje se da su nacionalna priznanja sedmorici pomenutih trenera dodeljena pre nego što je Samardžić-Markovića 2007. godine preuzela funkciju ministra sporta. Ona je, čim je dobila mandat na tom mestu, osnovala Komisiju čiji je "rad bio dragocen" kako bi se u budućnosti "eliminisala mogućnost eventualne zloupotrebe".

Komisija je utvrdila da je Uredba o nacionalnim priznanjima i nagrada nejasna u nekim odredbama, naročito onih koje se tiču trenera, odnosno pitanjem ko se može smatrati trenerom sportiste.

Konsultovani su zato i granski sportski savezi, koji su dostavili svoje vidjenje situacije, ali su se njihova mišljenja, prema saopštenju Ministarstva, uglavnom razlikovala.

Granski savezi su, prema tvrdnji Ministarstva, i tada potvrdili da su Cenić, Lučić, Kovačić, Životić, Korica, Kamasi i Grozdanović zaslužili nacionalna priznanja. Ministarstvo je navelo da poseduje i pisane izjave sportista, overene u sudu, gde oni potvrdjuju isto.

Tako je ocenjeno samo da se Uredba može tumačiti na različite načije, pa je Komisija, izmedju ostalog, predložila da treneri više ne dobijaju nacionalna sportska priznanja, ali da zato dobijaju istu novčanu nagradu za ostvaren rezultat svojih sportista.

Vlada je usvojila tu preporuku i donela novu Uredbu.

"Ministarstvo omladine i sporta je ucinilo sve da se ova situacija razreši, a da je Komisija uradila odličan posao govori i činjenica da nakon usvajanja i treće verzije Uredbe nismo imali niti jedan sporni slucaj oko dobijanja ovog priznanja", ističe se u saopštenju.

Dodaje se i da su nagrade koje srpski sportisti i treneri dobijaju za osvojene medalje "u samom vrhu lestvice nagradjenih u svetu". Srebrna medalja na Olimpijskim igrama u Pekingu 2008. godine tako je, prema saopštenju Ministarstva, u Hrvatskoj vredela 18.300 evra, Španiji 48.000, a u Srbiji 52.500 evra. U Kini je zlato vredelo 35.000 evra.

Pogledajte još