Na snazi novi pravilnici o saobraćaju

BEOGRAD, 1. novembra 2010. (Beta) - Novi pravilnici MUP Srbije o saobraćaju stupiće u ponedeljak na snagu, a jedna od najvažnijih novina je kažnjavanje vozača kaznenim poenima koji će sada biti unošeni u centralni registar MUP-a.

Vozač može najviše da sakupi 18 negativnih poena, nakon čega će biti pokrenuta procedura za oduzimanje dozvole. Prema Pravilniku, saobraćajac koji zaustavlja vozače neće moći da ima uvid u broj kaznenih poena, pa se veruje da će ta odredba smanjiti korupciju.

U ponedeljak na snagu stupa i Pravilnik o oduzimanju dozvole. Prema odredbama tog dokumenta, kada vozač sakupi 18 kaznenih poena postupak za oduzimanje dozvole mora da bude pokrenut najviše za tri dana. Nakon izdavanja rešenja o oduzimanju dozvole kažnjeni ima tri dana da policiji preda dozvolu.

Kazne od od ponedeljka očekuju i vozače koji nisu nabavili odgovarajuće gume. Od 1. novembra vozači na pogonskim točkovima moraju da imaju zimske pneumatike, a kao zamena mogu da posluže i letnje gume sa šarama dubokim najmanje četiri milimetra.

Pogledajte još