Dilma Rusef zavnično predsednica Brazila

BRAZILIJA, 1. novembra 2010. (Beta-AFP)- Dilma Rusef, izabranica popularnog odlazećeg predsedika Luiša Injasija Lule Da Silve, i zvanično je izabrana za prvu ženu predsednika Brazila, saopštio je brazilski Vrhovni izborni sud, na osnovu 99 odsto prebrojanih glasova.

Rusefova (62) je u drugom krugu izbora u nedelju osvojila 55,9 odsto glasova a njen rival socijaldemokrata koga podržava desnica Zože Sera je dobio 44 odsto glasova. To znači da je kandidatkinja Radničke partije (PT) bivšeg predsednika Lule osvojila 55 miliona glasova.

Nekadašnja revolucionarka, zatvorenica u vrme vojne hunte, a sada političarka od karijere, Dilma Rusef je svojevremeno bila šefica kabineta odlazećeg predsednika tokom čije je vladavine Brazil doživeo ekonomski rast bez presedana u istoriji največe južnoameričke zemlje.

Dilmu, kako je zovu Brazilci, za predsedničkkog kandidata vladajuće stranke izabrao je upravo Lula da Silva koji je na toj funkciji proveo dva mandata. U prvom obraćanju posle izbora, Rusefova je u suzama zahvalila svom političkom mentoru i obećala da će joj glavni posao biti da iskoreni bedu u zemlji.

Pogledajte još