Srbija domaćin Skupštine Interparlamentarne unije sredinom oktobra

Republika Srbija i Narodna skupština biće domaćin 141. zasedanja Skupštine Interparlamentarne unije (IPU) od 13. do 17. oktobra ove godine, kada će Beograd biti centar parlamentarne diplomatije, budući da se očekuje dolazak oko 150 parlamentarnih delegacija iz čitavog sveta.

Činjenica da će naš glavni grad okupiti više od 70 predsednika parlamenata sa svih kontinenata, i veliki broj potpredsednika, najbolje govori o ogromnom političkom značaju ovog događaja, koji će dovesti do značajnog jačanja vidljivosti Srbije na političkoj mapi sveta, a otvara mogućnosti za predstavljanje ekonomskih i turističkih potencijala i promocije naše zemlje.

Zasedanje u Beogradu biće istorijski posebno značajno jer se održava na 130. godišnjicu ove najstarije i najveće međunarodne parlamentarne organizacije, koja danas ima 179. punopravnih članica. IPU zbog svoje masovnosti, kao i uloge u borbi za mir, saradnju, ljudska prava i vladavinu prava, demokratiju nosi epitet „Parlamentarne ujedinjene nacije“.

O značaju skupa u Beogradu govori i činjenica da je naš glavni grad domaćin ovog zasedanja posle punih 56 godina, budući da je 52. Skupština IPU bila održana u Beogradu 1963. godine, u tada složenim međunarodnim okolnostima.
Zasedanje Interparlamentarne unije u Beogradu ujedno je prvo zasedanje u jednoj evropskoj zemlji izvan Ženeve nakon 20 godina, jer je poslednje zasedanje u evropskoj državi održano 1999. godine u Nemačkoj.

Odluku o tome da Srbija bude domaćin 141. zasedanja IPU, Glavni savet ove globalne organizacije doneo je 17. oktobra u Ženevi, što predstavlja važan uspeh parlamentarne diplomatije kako u kontekstu aktuelne međunarodno-političke situacije tako i ukupnog međunarodnog položaja Srbije i istovremeno potvrdu aktivnog rada parlamentarne delegacije koju predvodi predsednica Narodne skupštine Maja Gojković.

Foto: Promo

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.