NIJE UVEK TRUDNOĆA: Deset razloga za kašnjenje menstruacije

Mnoge žene kojima kasni menstruacija, ukoliko imaju redovne seksualne odnose sa partnerom sebi postavljaju pitanje: Da li sam trudna?

Pod kašnjenjem menstraulnog ciklusa podrazumeva se 5 ili više dana, a uzroci mogu biti brojni, od prekomernog vežbanja, mršavljenja, do policističnih jajnika.

- Međutim, razloga za izostanak menstruacije može biti mnogo i svakako treba obratiti pažnju ako su se inače redovni ciklusi odjednom poremetili - kaže ginekolog dr Jasenka Grujić.

Infekcije

Uzrok može da bude infekcija materice ili jajnika koja nije lečena na vreme, pa je prerasla u upalu.

Policistični jajnici

Kao jedan od mogućih uzroka navodi se i jedna ili više cista na jajnicima, što otežava ovulaciju i može da dovede do neplodnosti. Stoga je veoma važno započeti što pre lečenje.

Miomi na materici

Iako će češće izazvati obilna i dugotrajnija krvarenja, i miomi na materici mogu da dovedu do neredovne menstruacije.

Loša ishrana

Loša ishrana, nedostatak belančevinama i vitaminima može da dovede do toga da telo blokira ciklus, štedeći energiju i zalihe krvi.

Prekomerno vežbanje i naglo mršavljenje

Dovode do smanjenja telesne masnoće, što uzrokuje pad nivoa hormona leptina i estrogena u telu, što može dovesti do izostanka ciklusa.

Veliki stres

Veliki stres poput razvoda ili smrti voljene osobe, može poremetiti hormonalnu ravnotežu, te dovesti do kašnjenja ciklusa.

Bolesti štitne žlezde i neke druge bolesti

I bolesti štitne žlezde, bilo da je reč o hipo ili hiper tireozi, mogu uticati na promenu nivoa hormona u telu, a time i do izostanka menstruacije. Jedan od mogućih uzroka je i Kušingov sindrom, loša kontrola dijabetesa, prerano zatajenje jajnika, te urođena nadbubrežna hiperplazija (stanje koje ograničava proizvodnju hormona u nadbubrežnoj žlezdi).

Prerana menopauza

- Kod žena mlađih od 40 godina moguća je i prerana menopauza, praćena znojenjem i vaginalnom suvoćom - pojašnjava doktorka.

Spontani pobačaj

Ukoliko menstruacija kasni, a kasnije se pojavi, uz obilno krvarenje, mogući uzrok može biti i pobačaj.

Neki lekovi

Na to pre svega mogu uticati lekovi koji se koriste protiv zgrušnjavanja krvi, kao i oni koji imaju takvo delovanje, poput aspirina, pa čak i lekova na bazi ibuprofena.

Izvor: Stil.Kurir.rs/24sata.hr
Foto: Ilustracija/Pixabay.com

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.