U četvrtak presuda optuženima za pomaganje Mladiću

BEOGRAD, 1. novembra 2010. (Beta) - Prvim osnovni sud u Beogradu objaviće u četvrtak, 4. novembra, presudu grupi od 10 optuženih za pomaganje u skrivanju haškog optuženika Ratka Mladića od 2002. do 2006. godine, pošto su u ponedeljak tužilaštvo i odbrana izneli završne reči.

Tužilaštvo je u završnoj reči istaklo da je krivica optuženih dokazana i da nema sumnje da su oni izvršili krivično delo za koje je zaprećena kazna od jedne do osam godina zatvora. Tužilaštvo je predložilo sudu da ih kazni po zakonu.

"Optuženi su direktno pomogli Mladiću da se krije gotovo pune četiri godine, skrivali ga u svojim stanovima i iznajmljenim stanovima u Beogradu, finansirali ga, podizali njegovu penziju, obezbeđivali mu namirnice, sredstva za komunikaciju sa porodicom i prevozna sredstva", rekla je tužiteljka Mirjana Jovanović.

Advokati optuženih su u završnoj reči predložili sudu da oslobodi sve optužene i naveli da krivično delo "ne postoji" jer Mladić nigde nije pravosnažno osuđen za genocid i zločine protiv čovečnosti i zato nema krivičnog dela za koje je on osuđen a time ni pomaganja počiniocu posle izvršenog krivičnog dela.

Pogledajte još