Psi

ERGstatus plesni teatar predstavlja se u UK Vuk Karadžić predstavom "Psi" po ideji i u koreografiji Borisa Čakširana na muziku Aleksandra Đokića.

„Pas (Canis lupus familiaris) je pripitomljeni sisar iz porodice Canidae. Psi, kao i ljudi, su visoko društvena bića i ta sličnost ih je vremenom zbližila i omogućila psima jedinstvenu poziciju u životu čoveka. Lojalnost i posvećenost koju psi demonstriraju kao deo njihovog prirodnog instinkta unutar čopora, približno odražava ljudsku ideju o ljubavi, zbog čega ih mnogi vlasnici smatraju kao punopravne članove porodice. Isto tako, psi izgleda da vide svoje vlasnike kao članove svog čopora.“ (Wikipedia)

Psi žive sa ljudima na mnogo načina – oni su „čovekov najbolji prijatelj“, hrana servirana na finom porcelanskom tanjiru ili prljava životinja koju treba ubiti i ostaviti „kao psa“ na ulici.

U osnovnoj podeli pozicija, obično se zna ko je pas a ko vlasnik. Kada se desi zamena i čovek bude odvojen od svoje ljudske i stavljen u pseću poziciju, da li se probudi u njemu i pseća priroda? Da li se sa svakom takvom zamenom, ljudsko društvo polako menja u pseću zajednicu? Da li se onda kultura nasilja prihvata kao novi obrazac u društvu i predaje novim generacijama? U svakom slučaju, posledice su dramatične kada se nasilje vrati onima koji su ga hranili.
Marko Pejović

 

 

 

 

Pogledajte još