Sindikati pokreću peticiju za smenjivanje Vlade

BEOGRAD, 1. novembra 2010. (Beta) - Predstavnici sindikata u utorak će početi prikupljanje potpisa za smenjivanje Vlade Srbije pošto nije postignut dogovor o izmenama i dopunama Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju, izjavila je u ponedeljak predsednica Asocijacije slobodnih i nezavisnih sindikata Ranka Savić.

Savić je agenciji Beta rekla da je pre planiranog početka zvaničnih pregovora sa Vladom u ponedeljak stigao poziv na "informativni razgovor" kod ministra za rad i socijalnu politiku Rasima Ljajića, na kojem je sindikatima saopšteno da njihovi glavni zahtevi ne mogu da budu usvojeni.

"Nisu prihvatili naš zahtev da prošečna penzija ne sme da bude niža od 60 odsto prosečne plate. Nismo izdejstvovali ni ostanak beneficiranog radnog staža za rudare", kazala je Savić.

Ona je najavila da će zbog neuspeha pregovora sindikati u utorak u podne ispred restorana Ruski car u Knez Mihailovoj ulici u Beogradu početi prikupljanje potpisa za smenjivanje Vlade, a akcija će istovremeno početi u svim većim gradovima Srbije. Prema rečima predsednice ASNS-a, ipak nisu u potpunosti isključeni dalji razgovori sa predstavnicima Vlade.

Pogledajte još