KLM danas slavi stoti rođendan

KLM, Royal Dutch Airlines predstavlja pravu retkost u vazduhoplovstvu – u pitanju je najstarija avio-kompanija koja i dalje leti pod svojim prvobitnim imenom. Danas ova holandska kompaniju slavi svoj stoti rođendan.

Širom sveta organizovane su različite aktivnosti u proslavu ovog jubileja. A u Holandiji, rođendan Kraljevskog avijatičarkog društva ili skraćeno, KLM-a obeležiće i kralj Viljem Aleksander koji se često nalazi u pilotskoj kabini KLM-a kao kopilot.

KLM je jedina avio-kompanija koja još uvek leti pod svojim prvim imenom.

Sedmog oktobra, pre tačno 100 godina, mladi pionir avijacije Albert Plesman osonovao je KLM. Vizija mu je bila da stvori jednu mrežu, jedan "okean neba" koji će povezivati ljude. Od tada do danas, svet se promenio, ali Plesmanov san se ostvario: iz matične baze u Amsterdamu KLM danas leti ka 162 destinacije širom sveta, pružajući putnicima odlične konekcije preko jednog od najboljih aerodroma u Evropi.

KLM je uložio mnogo napora da dođe do današnje pozicije i kao primarni cilj postavlja smanjenje emisije ugljen-dioksida. Avio-industrija je odgovorna za dva do tri procenta ukupne emisije ugljen-dioksida, ali s rastom svetske populacije i obima trgovine, ovaj procenat će u budućnosti verovatno biti i viši. Zato KLM ozbiljno shvata svoju ulogu u izgradnji održive budućnosti avio-industrije: kontinuirano ulaže u obnovljanje flote (prva je evropska avio-kompanija koja u vlasništvu ima Boing 787-10 Dreamliner); radi na razvoju bio-goriva (još 2013. godine KLM-ov avion na liniji Amsterdam – Pariz leteo je na bio-gorivo, a najavio je i otvaranje prve evropske fabrike za proizvodnju održivog avio-goriva); ulaže u održivi razvoj, zaštitu prirode, smanjenje emisije ugljen-dioksida i ima sopstveni sistem za kompenzaciju ugljen-dioksida (prema ovom sistemu KLM je pošumio 312 hektara zemlje u Panami). Ova avio-kompanija je, takođe, kroz projekat "Fly Responsibly" ("Letite odgovorno"), besplatno podelila svoja znanja o održivosti, najboljim praksama i alatima sa svim zainteresovanim akterima u industriji, a potrošače je pozvala da umesto avionom putuju vozom i tako smanje svoj karbonski otisak.

Zbog toga je grupa Air France-KLM ove godine zauzela prvo mesto u avio-industriji prema Dow Jones-ovom svetskom indeksu održivog razvoja.

Kao toliko puta u prošlosti, i danas je KLM spreman da bude pionir u avio-industriji, radeći na razvoju inovativnog koncepta letenja nazvanog "Flying-V". U pitanju je energetski efikasna letelica kojoj se putnička kabina, teretni prostor i rezervoari za gorivo nalaze u krilima stvarajući V oblik. Poboljšani aerodinamični oblik i smanjena težina omogućiće da ovaj avion koristi 20% manje goriva od Airbus-a A350, najnaprednijeg aviona današnjice.

Sve ove nove prakse i tehnologije imaju isti cilj – da se uspešno odgovori na jedan od najvećih izazova današnjice – klimatske promene.

O avio-kompaniji KLM – Royal Dutch Airlines

Za svojih 100 godina postojanja, KLM je uvek bio pionir u avio-industriji i najstarija avio-kompanija koja i dalje leti pod svojim originalnim imenom (KLM- Royal Dutch Airlines). Dugoročni cilj KLM-a je da bude fokusiran na potrebe putnika, i da predstavlja najinovativniju i najefikasniju avio-kompaniju u Evropi, nudeći pouzdan servis i najkvalitetniju uslugu.

U 2018 godini KLM je postigao rekord – 34.1 milion prevezenih putnika i direktni letovi do 162 destinacije sa modernom flotom od 214 aviona. KLM zapošljava 33 000 ljudi širom sveta. KLM-ova mreža letova povezuje Holandiju sa svim delovima sveta i predstavlja snažan pokretački motor hlandske privrede. KLM je prva avio-kompanija u svetu koja je proslavila svoj 100 rođendan.

O Air France-KLM grupi

Od 2014. godine, KLM je deo Air France-KLM avio-grupe. Ovim spajanjem dva velika brenda stvorena je jedna od vodećih evropskih avio-grupacija koja saobraća iz dva glavna haba: Aerodrom Shipol u Amsterdamu i Šarl de Gol aerodrom u Parizu. Tri osnovne delatnosti Air France-KLM grupe su: putnički i teretni transport, kao i održavanje vazduhoplova. Air France i KLM godišnje prevezu gotovo 100 miliona putnika.

KLM je takođe i član globalne SkyTeam alijanse koja broji 20 avio-kompanija članica i povezuje 1063 destinacije u 173 države.

Za više informacija o KLM-u, posetite KLM.com, KLM Newsroom, Facebook, Twitter i KLM Blog.

Izvor: Promo
Foto: Promo

Pogledajte još