Izložba Van Gogh iz novosadskih kolekcija uskoro u Kineskoj četvrti

Izložba "Van Gog iz novosadskih kolekcija" biće otvorena u petak 11. oktobra od 20.00 u Kineskoj četvrti u Novom Sadu.

Upravo u susret 2021. godini, kada će Novi Sad biti evropska prestonica kulture, organizujemo ovu izložbu u sklopu koje će biti prikazana neka od dela poznatog holandskog umetnika koja se nalaze u novosadskim privatnim kolekcijama, kao i radovi domaćih slikara inspirisane Van Gogom.

Za vreme trajanja postavke izložbe, svi zainteresovani biće blagovremeno obavešteni o dodatnim aktivnostima.

O čemu je zapravo reč?

U nedavno objavljenom intervjuu za magazin "Diplomacy and Commerce", razgovarali smo sa dva umetnika, Tadijom Janičićem i Petrom Mirkovićem, između ostalog o takozvanoj izložbi dela Tuluz-Lotreka, koja je organizovana početkom jula u novosadskoj "Svilari".

Tadija i Petar su sa novosadske nezavisne umetničke likovne scene, a predstavljaju sve one koji, kako kažu, vide da Novi Sad nema kvalitetan kulturan program sa jedne strane, a sa druge strane pričaju o odnosu Fondacije NS 2021 prema lokalnoj umetničkoj sceni i pomenutim sadržajima.

Novosađani su u “Svilari” videli "jedno", a na izložbi "Van Gogh iz novosadskih kolekcija" moći će da vide "drugo". Šta im obećavate i šta očekujete od onih koji budu došli?

- Van Gogova izložba, u odnosu na Lotrekovu, biće kvalitetnija, ali posebno je bitno da njena organizacija građane neće koštati ništa. Posetioci će moći da uživaju u radovima jednog od najznačajnih svetskih umetnika – završio je Janičić zahvalivši se svim građanima koji su pozajmili radove iz svojih kolekcija za izložbu.

Uz Tadiju, Petar objašnjava da nude jedan spontani događaj.

- Uključivanjem brojnih autora, događaj je dobio ozbiljnu dimenziju i sve to u autentičnom stvaralačkom ambijentu Kineske četvrti. Od publike očekujemo otvorenost i dobro raspolozenje.

O tome da li su kontaktirali pevača Đuleta Van Goga priča se i dalje. Navodno, očekuje se i njegovo pojavljivanje pod parolom "Umetnik je prisutan", a da li je išta od toga već organizovano umetnici žele da ostave kao malu tajnu do otvaranja izložbe.

Na kraju, zašto je važno da čujemo i ovu stranu priče?

- Stvari su prilično jednostavne - mi samo želimo kvalitetan art program i Kinesku četvrt sa ozbiljnim umetničkim sadržajem - kaže Tadija Janičić, a Petar Mirković dopunjava objašnjavajući da je dijalog je najbitniji.

- Ovim putem upravo pokušavamo da ga uspostavimo.

Radovi uveliko stižu, a detalje o njima i sve informacije vezane za izložbu o kojoj se priča, možete videti klikom ovde.

Pogledajte još