Industrijska zona, Gas, Aerodrom

Za realizaciju 71 projekta od NIP−a je zatraženo 5,46 milijardi, dok bi opštinski budžet trebalo da obezbedi 537,3 miliona dinara, naravno, kada bi imao taj novac, koji je nešto veći od trećine svih opštinskih prihoda

Procena šta se od koga može dobiti, posebno kada je novac u pitanju, je odraz realnog sagledavanja društvene realnosti. A da li je to uvek tako. Opština Valjevo je Kancalariji za NIP uputila na konkurs za sredstva, za sledeću godinu, čak 71 projekat, čija je vrednost preko 6,7 milijardi dinara, po čemu je jedan od rekordera među onima koji traže pare iz državne kase! Od 71 predloga, međutim, samo su tri regionalna i sa najvećim šansama da za njih budu odobrene pare iz NIP−a, a lokalni čelnici, između ostalog, žele da sredstva dobiju i za izgradnju aerodroma u Divcima, 12 kilometara od Valjeva. Za realizaciju svih projekata od NIP−a je zatraženo 5,46 milijardi, dok bi opštinski budžet obezbedio 537,3 miliona dinara. Po mišljenju zamenika predsednika opštine Zorana Ilića, najvažniji su projekti industrijskih zona na periferiji Valjeva i toplifikacije grada. Za industrijsku zonu Valjevo 1, površine 14 hektara na poligonu Đenovac iznad „Krušika“, traženo je 200 miliona, a za Valjevo 2, površine 30 hektara u naselju Gorić pored „Stefila“, 648 miliona dinara. Vrednost toplifikacije Valjeva procenjena je na 1,2 milijardu, a od te sume iz NIP−a je traženo 642,4 miliona dinara.

Reč je o drugoj fazi toplifikacije, pošto ove godine završavamo novu gradsku toplanu i toplovod za najveće gradsko Naselje oslobodilaca. Sredstva iz NIP−a su potrebna da sledeće godine počne izgradnja toplovoda od tog naselja prema Jadru čime bi isključili sadašnjih 30 pojedinačnih kotlarnica i centar grada priključili na toplanu − kaže Ilić. Uz proizvodnju biogasa koji služi za grejanje u postrojenju za prečišćavanje otpadnih voda u Goriću (108,9 miliona), veliki prijavljeni projekti su zgrada Zavoda za javno zdravlje koji nema svoj objekat (208,4) i pretvaranje sportskog aerodroma u poslovno−transportni u Divcima (400 miliona). Tu su i sportska sala u OŠ „Desanka Maksimović“ (80,8 miliona), Dom za hendikepirana i lica sa posebnim potrebama (75 miliona), zatvoreni bazen u Petnici, pet kilometara od Valjeva (80 miliona), te čitav niz stavki za rekonstrukciju puteva do vodećeg turističkog mesta Divčibara i izgradnja tunela koji treba da spoji magistralne pravce za Beograd i Loznicu kroz naselje Brđani. „Mislim da ništa nismo propustili, da su svi projekti kojima smo konkurisali imperativ za grad“, smatra zamenik predsednika opštine.

Sve ovo liči na spisak lepih želja. Čak i kada bi im za sve projekte odobrili sredstva od tog posla ne bi bilo ništa, jer opština Valjevo bi morala da izdvoji više od trećine godišnjeg budžeta kao sopstveno učešće. A to je nerealno. Poseban je problem što nije planirano učešće opštine u gradnji industrijske zone tako da se ovaj projekat nalazi pod velikim znakom pitanja. Čudi me da se nije konkurisalo za sekundarnu gasovodnu mrežu − kaže za „Pregled“ Miloje Obrenović, načelnik Kolubarskog okruga. Građani ne mogu da se načude zašto među projektima nema Hale sportova, zgrade odavno započete Osnovne škole „Milovan Glišić“... Iz Valjeva su kancelariji NIP−a, od svih ovih, upućena tri projekta u koje je uključeno više opština. Tako 12 opština Kolubarskog i Mačvanskog okruga i sa područja Beograda zajednički konkuriše za izgradnju magistralnog gasovoda Beograd− Valjevo i širenje gasovoda do opština dve regije do 2011. godine. U projekat je uključeno svih šest opština Kolubarskog okruga, Koceljeva, Vladimirci i Krupanj iz Mačvanskog, te beogradske opštine Barajevo, Obrenovac i Lazarevac. Sledeći je projekat trajnog rešenja vodosnabdevanja Divčibara koji podržavaju Valjevo i Mionica iz Kolubarskog, te Požega i Kosjerić iz Zlatiborskog okruga. Najzad, za projekat regionalne deponije u Kaleniću kod Uba konkurišu Kolubarski i opštine iz Mačvanskog okruga i teritorije Beograda koje su uključene i u plan gasifikacije. To je ujedno i najkrupnija stavka od 1,58 milijarde u projektima kojima se konkuriše za sredstva NIP−a. Kada je ministar zadužen za sprovođenje NIP−a Dragan Đilas prošlog meseca bio u Valjevu, lokalna vlast mu je predočilia tada 50 ideja lokalnog karaktera, nakon čega im je ministar objasnio da „najveću prođu za dobijanje novca iz državne kase mogu imati projekti koje podržava više opština“. To, izgleda, Valjevci nisu čuli ili razumeli. Svejedno je.(„Pregled“)

Pogledajte još