Srbija 2011. predaje Sloveniji ambasadu u Rimu

BEOGRAD, 2. novembra 2010. (Beta) - Slovenački premijer Borut Pahor izjavio je u utorak u Beogradu da je sa Vladom Srbije postignut dogovor da ambasada Srbije u Rimu, u skladu sa dogovorom iz 2006. godine o sukcesiji bivše SFRJ, na jesen sledeće godine bude predata Sloveniji.

"Slovenija je do sada tražila da se to reši do sredine godine, srpska strana do kraja godine. Postigli smo dogovor da to bude do jeseni, kao kompromis. Tako će ambasada u Rimu najesen biti u slovenačkim rukama", rekao je Pahor na zajedničkoj konferenciji za novinare u vladi, posle razgovora sa premijerom Mirkom Cvetkovićem.

Pahor je precizirao da prema sporazumu iz 2006. godine ambasada u Rimu pripada Sloveniji, ali da "do sada do realizacije tog dogovora nije došlo zbog finansijskih razloga na strani Beograda".

Upitan da komentariše ideju predsednika Srbije Borisa Tadića da bi diplomate Srbije i Slovenije u trećim zemljama mogle da dele diplomatsko-konzularna predstavništva, Pahor je rekao da "Slovenija za to ne vidi potrebu".

Pogledajte još